PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dekorišite dečiji radni kutak

  • Objavljeno:
  • 1.9.2014

Na početku svake školske godine đacima je potrebno mnogo stvari, a veliki broj možete vrlo lako da izradite i sami. Zato vam predlažemo nekoliko korisnih ideja kako da pomognete deci da organizuju svoj radni prostor na što praktičniji i korisniji način. 

 

Roditelji se žale da je svake godine za sve skuplju garderobu, udžbenike i školski pribor pred polazak dece u školu potrebno mnogo novca, ali za neke pozitivne promene u radnom okruženju mališana nekada je potrebno samo malo volje i veštine. Pomozite deci da savršeno organizuju radni sto, pribor ili im napravite memorijsku tablu i držač za olovke i to će biti idealan način da obradujete svoju ili decu svojih rođaka ili prijatelja.

 

1. Dobra organizacija pre svega

 

Najvažnije je da detetu omogućite dobro organizovan prostor i time mu pomognete da organizuje svoje učenje. U neredu dete neće dobro funkcionisati, zato pribegnite trikovima – sortirajte detetove sitnice na radnom stolu, pritom maksimalno štedeći prostor. Radni sto treba da bude stabilan. Na zid postavite plutanu ili plastičnu memorijsku tablu, jer je to savršen način da iskoristite zid ispred radnog stola i na njega okačite stvari. Pričvrstite na njega dečje crteže, uzmite nekoliko metalnih kutija i u njih postavite što više stvari. Iskoristite plastične čaše ili male činije i podstaknite dete da u njih sortira sitnice, koje bi inače stajale rasute svuda po stolu ili u najboljem slučaju fiokama. Na zid pričvrstite svetlo, tako da pada direktno na radnu površinu.

 

 

2. Mesto za tablu

 

Tabla može biti korisna za dete, jer na njoj može da vežba zadatke i simulira osećaj koji ima ispred školske table. Tablu možete postaviti na razna mesta u dečjoj sobi, to može biti zid pored radnog stola, ili površina radnog stola kao što je to slučaj na slici.

3. Sve olovke na jednom mestu

 

Deci je obično potrebno više različitih vrsta i boja olovaka, a one po pravilu stoje raštrkane po školskoj torbi, radnom stolu, fiokama, pernicama. Stare držače za olovke, tegle, obrađene konzerve ili plastične boce prelepite dekorativnim papirom, a zatim ih zalepite jednu za drugu kreirajući oblik piramide. Nakon toga, pomozite detetu da sortira olovke po redu po kom želi, bilo po bojama ili vrstama olovaka.

 

 

4. Napravite platnene kese za užinu

 

Napravite zanimljive platnene kese za užinu i dekorišite ih tako da deci budu zanimljive. Ako ste veštiji, izvezite neki motiv koji deca vole, a možete iskoristiti i lepljivo platno da na platnenu torbicu pričvrstite dečji omiljeni motiv. Veća je verovatnoća da će deca zavoleti ritual nošenja užine u školi.

 

 

5. Dekorišite sveske i udžbenike

 

Ukoliko deca žele da se korice njihovih svezaka i knjiga razlikuju od drugih, pribegnite jednom triku. U knjižarama sada možete kupiti lepljive trake raznolikih šara, pa njihovom kombinacijom možete da postignete zanimljiv efekat. Podstaknite dete da se samo zabavi dekorisanjem svezaka, udžbenika ili pribora. Ako želite i vi da se zabavite, priključite se ovoj kreativnoj i nimalo komplikovanoj aktivnosti. Usrećićete i decu i sebe.

 

 

Foto: domideco.pl / pslkiddies.com / www.clipzine.me