PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dekorativne vazne od starih sijalica

  • Objavljeno:
  • 6.4.2015

Posle ovog uradi sam projekta više nećete bacati pregorele sijalice, jer od njih možete napraviti simpatične i vrlo dekorativne vaznice, a za svaku ćete veoma lako naći prikladno mesto u vašem enterijeru.

 

Zato već od danas počnite da sakupljate pregorele sijalice, i to raznih oblika i veličina. Od žice možete napraviti odgovarajuće postolje i dobiti dekorativan i praktičan predmet koji može biti i originalan poklon za dragu osobu, a ako vam ostane i po koja sijalica viška – od njih  možete napraviti čak i elegantan luster.

 

 

Potreban materijal za vaznu:

 

stare sijalice

kiner

čekić

motocangle

 

Za postolje:

 

žica / kanap

sečke za žicu

drvena motka

bušilica

izolir traka - opciono

 

 

Pre nego što počnete, savetujemo da stavite zaštitne rukavice jer ćete raditi sa staklom.

 

1. Iznad kante za otpatke pažljivo razbijete crni deo na vrhu sijalice pomoću kinera i čekića.

 

 

2. Uklonite mali srebrni sloj sečkama i izbacite crni stakleni deo napolje. Pažljivo razbijte sledeći stakleni sloj unutar sijalice ponovo pomoću čekića i kinera vodeći računa da očistite sve deliće tog sloja.

 

 

3. Uklonite sve iz unutrašnjosti sijalice pomoću motocangli. Istresite sitne deliće i dobili ste vaznu.

 

 

4. Izbušite rupu širine 3mm (ili dovoljno široku da žica stane u nju) u drvenoj motki. Ako je motka uža od baze sijalice, obmotajte nekoliko slojeva izolir trake odmah ispod rupice.

 

5. Isecite žicu na delove dužine pola metra. Stavite žicu u rupu i obmotajte je dva, tri puta oko motke u smeru kazaljke na satu.

 

 

6. Pomoću secki odsecite žicu odmah kod rupe i skinite je sa motke. Proverite da li vaša sijalica staje u navoj od žice i podesite ga ako je potrebno.

 

 

7. Zavrnite navoj na sijalicu. Sijalica bi trebalo da se lako zavrne i čvrsto stoji kao u grlu lustera.

 

 

8. Ostatak žice savijte i napravite postolje po želji.

 

Da biste napravili viseće vazne, pratite korake za izradu vazne, zatim probušite dve rupe u bazi sijalice i provucite kanap za koji ćete obesiti vaznicu.

 

Ni ostale originalne ideje za dekoraciju enterijera često ne zahtevaju previše materijala, novca, pa čak ni truda. Potrebne su vam samo dobre ideje i malo volje, o čemu svedoče i neodoljive viseće vazne, ali i moderne neon vazne koje možete napraviti potpuno sami.

 

Foto: themerrythought.com