PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Cvetne korpe od recikliranog materijala

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Osim što ukrašavaju dotrajale zidove, cvetne viseće korpe omogućavaju i bolje korišćenje prostora. Naročito su pogodne za uske terase, a možete ih, uz par saveta, napraviti i sami.

 

Materijal:

- Reciklirana ambalaža (staklena tegla ili plastična kutija)

- Konopac

- Biljke (čuvar kuće, kaktusi, vinova loza, puzavice …)

- Pesak I/ili šljunak za drenažu

- Zemlja

- Makaze

 

Korak 1: Isecite kanap na osam jednakih delova dužine od 60 do 85 centimetara u zavisnosti od veličine kontejnera koji ste odabrali za sađenje i zavežite njihove krajeve u čvor.

 

Korak 2: Položite kanape na ravnu površinu, razdvojite ih na četiri para i zavežite ih. Napravite čvor na svakom paru otprilike 7,5 centimetara od glavnog čvora.

 

Korak 3: Nastavite da pravite čvorove ponavljajući korak 2 na pet do 10 centimetara razdaljine, u zavisnosti od širine kontejnera (širim kontejnerima odgovaraju veći razmaci). Zavezujte dva naizmenična kanapa, tako da u drugi red čini suprotni par kanapa (pogledaj sliku). Ne zaboravite da dva rezervna kraja vežete nakon svakog završenog kruga.

 

Korak 4: Testirajte veličinu mrežice - ubacite kontejner i proverite da li odgovara kontejneru u koji ćete zasaditi cveće. Ukoliko je potrebno, napravite još nekoliko redova mrežice.

 

Korak 5: Nakon što se ispleli mrežicu za korpu, u kontejner zasadite kaktuse, čuvara kuće, vinovu lozu, puzavice ili druge biljke. Na dno kontejnera najpre naspite sloj peska ili šljunka, koji će poslužiti za drenažu viška vode budući da ne postoje rupe za odvod.  Zatim kontejner napunite zemljom u koju ćete na kraju zasaditi biljku.

 

Korak 6: Nežno provucite mrežicu preko recikliranog kontejnera, a potom zavežite svih osam krajeva u čvor pri vrhu. Na kraju, zakačite kuku na zid terase, okvir prozora ili policu, i o nju okačite viseću korpu.