PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

7 trikova za lakše krečenje enterijera

  • Objavljeno:
  • 26.11.2015

Krečenje doma ili samo jedne prostorije može biti iscrpljujuće, ali niko ne može da ospori da se sa malo ulaganja najefektnija transformacija prostora može postići upravo krečenjem.

 

Kako bi krečenje učinili jednostavnijim, pa čak i zabavnim, ekspert za farbe Kristin Čuber otkriva svoje najpouzdanije trikove. 

 


   Kako da odlučite u koju boju da ofarbate prostoriju

 

   Odlučivanje u koju boju da ofarbate prostoriju podrazumeva dosta pažljivog razmatranja. Ali, uz      pomoć jednostavnog trika možete sebe poštedeti muke ponovnog krečenja.

   


 

1. Očistite zidove

 

Suvom krpom očistite prašinu, paučinu i prljavštinu sa zidova. Ako na zidovima postoje neravnine, išmirglajte  ih i strugotine pobrišite ili usisajte.

 

2. Preskočite ton kartu

 

Prislanjanje malog uzorka boje uz zid neće vam mnogo pomoći. Kako biste odabrali najpribližniju nijansu onoj koji ste zamislili za vaš prostor, najbolje je da ofarbate jedan deo zida i sačekate nekoliko dana da vidite kako ta boja izgleda u različito doba dana i veštačkom osvetljenju i kako se uklapa uz vaš nameštaj.

 

 

3. Bela bazna boja nije uvek najbolja opcija

 

Ako želite da dobijete tamniju boju na vašim zidovima, koristite prajmer čija nijansa naginje ka vašoj željenoj boji. Tako ćete postići najbolju pokrivenost sa manje slojeva farbe.

 

4. Izbegnite razlike u nijansama na zidu.

 

Ukoliko krečite veće površine zidova i potrebno vam je više kanti boje, pomešajte ih u jednoj većoj kako biste izbegli razlike u nijansama na zidu.

 

 

5. Izborite se sa isparenjima

 

Ako vam smetaju isparenja tokom krečenja, dodajte kap ili dve ekstrakta od vanile u kantu farbe. To će dati prijatniji miris zidovima koje krečite. U svakom slučaju, držite prozore otvorenim tokom krečenja.

 

6 . Ne trudite se da farbate po pravoj liniji

 

Trik je da krečite u obliku slova W, a zatim istu površinu zida prekrečite horizontalnim potezima. To pomaže da se boja ravnomerno rasporedi po zidu i namaz ne bude na nekim delovima debeo.

 

 

7.Balzam za usne i vazelin kao pomoć pri farbanju

 

Ako farbate stolariju, balzam za usne ili vazelin mogu vam olakšati posao. Kada farbate prozore, nanesite balzam na deo stakla koji se nalazi uz okvir prozora. Na taj način, ako farba pređe na staklo dok budete farbali okvir, boja se može veoma lako skinuti. Kada farbate vrata, stavite vazelin na šarke, a plastične kese oko kvaka.

 

 

Foto: diynetwork.com / theprojectoryhandcrafts.com