PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

7 obaveznih koraka pri zameni krovnih prozora

  • Objavljeno:
  • 9.6.2017

Imate stare i dotrajale krovne prozore? Konačno razmišljate o zameni? Ovu su koraci koje morate imati u vidu ako želite sigurnost, komfor i prijatan ambijent pod vašim krovom.   

 

1. Demontaža starog prozora

 

Prvi korak je svakako demontaža starog prozora, a pre početka demontaže treba preduzeti bezbedonosne mere i sprečiti neželjene posledice jer prozor koji se menja, često bude u veoma lošem stanju i postoji mogućnost lomljenja njegovih delova (staklo, brave, opšivke...), pa uvek treba biti posebno oprezan prilikom demontaže.

 

 

2. Priprema otvora u krovnoj konstrukciji za novi prozor

 

Najčešći razlog zamene prozora je prodor vode na samom prozoru, a deo te vode završi u krovnoj konstrukciji. Zato prilikom demontiranja starog prozora uvek treba proveriti stanje krovne konstrukcije na mestu gde je bio prozor i po potrebi zameniti trule delove drvene krovne konstrukcije (noseće grede, krovne letve, daščane podloge).

 

 

3. Ugradnja krovnog prozora

 

Ugradnja krovnog prozora se vrši isključivo po uputstvu za ugradnju i po specifikaciji proizvođača. Stoga, koliko god bili ubeđeni u svoje sposobnosti i umeće, ne montirajte prozore po svom nahođenju, već po precizno opisanom uputstvu koji svaki ozbiljan proizvođač nudi uz svoje prozore.

 

Kompletan asosrtiman krovnih prozora možete videti na stranici: KROVNI PROZORI

 

 

4. Ukrajanje krovnog pokrivača

 

Veliku ulogu u ugradnji krovnog prozora ima pravilno postavljanje krovnog pokrivača. Samo pravilno postavljen krovni pokrivač oko prozora obezbeđuje vodonepropusnost između prozora i krovnog pokrivača.

 

 

5. Izrada unutrašnje obloge oko krovnog prozora

 

Osnovno pravilo je da gornja površina obloge bude horizontalna, a donja površina obloge bude vertikalna. Prilikom zamene krovnog prozora obavezno poštujte ovo pravilo.

 

Proizvode za ugradnju možete pogledati na stranici: INSTALACIONI PROIZVODI

 

 

6. Montaža roletni

 

Poslednja radnja prilikom ugradnje prozora jeste montaža roletni koje će regulisati količinu svetlosti. Roletne se ugrađuju posle završetka svih radova da bi sprečili njihovo prljanje. Vrlo korisno uputstvo možete videti u tekstu Kako ugraditi unutrašnju roletnu za 15 minuta.

 

 

7. Redovno servisiranje prozora

 

Izuzetno važna stavka za dugoročnost prozora je njihovo održavanje i redovno servisiranje. Nažalost, u praksi se ova stavka često zanemaruje što dugoročno stvara mnogo veće gubitke. Sve savete u vezi sa servisiranjem i održavanjem krovnih prozora možete pronaći u tekstu Servis i održavanje posle kupovine krovnih prozora.

 

 

 

 

Kako sve ovo izgleda u praksi pogledajte u video zapisu koji sledi.

 

 

Kada ste saznali sve što je potrebno o zameni krovnih prozora, vreme je da uz kafu razmislite o ovoj temi i zameni starih prozora i u vašem domu. Dodatnu pomoć nudimo u tekstu Kako odabrati odgovarajući tip prozora i visinu ugradnje, a VELUX vam nudi i besplatne konsultacije sa stručnjacima

 

 

Foto: VELUX