PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

6 kreativnih uzglavlja za krevet

  • Objavljeno:
  • 23.4.2015

Predstavljamo šest interesantnih alternativa za tradicionalno uzglavlje za krevet koje će vam sigurno privući pažnju i uneti boju, interesantnu teksturu i  novu atmosferu u vašu spavaću sobu.

 

Veliko ogledalo

 

Veliko ogledalo je odlična alternativa standardnom uzglavlju, jer njegove linije, bilo kockaste ili kružne  prate oblik tradicionalnog uzglavlja, a uz to će i momentalno učiniti vašu sobu duplo većom. Za još interesantnije rezultate možete upotrebiti i više malih ogledala organizovanih na razne načine, a ako imate malu sobu obavezno pročitajte i kako proširiti prostor pomoću ogledala. Obratite pažnju da budu dobro pričvršćena za zid ili pozovite profesionalca koji će ih osigurati.

 

 

Makrame zavesa

 

Makrame je stara tehnika vezivanja čvorova u razne obrasce koja datira iz 13. veka. Ova tehnika se može iskoristiti za izradu raznih predmeta – držača za saksije, kućnih dekorativnih predmeta, podmetača, torbi, odeće, kao i tapiserija i zavesa koje se mogu upotrebiti kao uzglavlje kreveta. Makrame tehnika je bila vrlo popularna 60-ih i 70-ih godina, a poslednjih godina se vraća na velika vrata.

 

 

Rasklopivi paravani za prostoriju

 

Pregrade za prostoriju su kreativan način da sobu učinite višom. Raširite paravan iza kreveta i prikažite divne motive ili rezbarije, ili pričvrstite samo krajeve i ostavite srednji deo savijen. Ako vam je ipak potreban mekan naslon, upotrebite tapacirani paravan.

 

 

Slika

 

Veliko umetničko delo iznad kreveta je relativno jeftin način da privučete pažnju na krevet i stvorite centralnu tačku u sobi. Budite kreativni i oslikajte veliko platno sami, ili pronađite dve fotografije koje ćete odštampati tako da budu širine kreveta. Jedan originalan "uradi sam" projekat možete videti u tekstu Napravite novo i originalno uzglavlje za krevet.

 

 

Naslikano uzglavlje

 

Najlakši i najjeftiniji način da dobijete novo uzglavlje je – da ga nacrtate. Upotrebite dve nijanse iste boje i svetlijom naslikajte uzglavlje, a tamniju iskoristite za zid. Ili, još jednostavnije, naslikajte samo ivicu uzglavlja i ostavite da boja zida popuni unutrašnjost uzglavlja. A ukoliko imate zid-tablu po kojem se piše kredom, vaš posao je još lakši. Docrtajte i lampu – što da ne.

 

 

Stara vrata

 

Pretražite podrum, tavan, ili  buvljake i potražite stara vrata ili prozore, jer mogu poslužiti kao unikatno uzglavlje za vaš krevet.  Odaberite vrata koja imaju simetričan gornji i donji deo, jer će izgledati lepše kada se obore. Vrata je uglavnom potrebno skratiti jer su preširoka ili previsoka za standardni krevet. Možete ih farbati ili ostaviti samo išmirglana, svejedno će sobi dati poseban šarm.

 

 

Ako vas ove ideje podstaknu da razmišljate i o drugim novinama u spavaćoj sobi, 10 trikova za bolju organizaciju spavaće sobe sigurno će vas inspirisati.

 

Foto: domainehome.com / homedit.com / remodelista.com / pinterest.com