PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 trikova kako da vaši tepisi mirišu kao da su tek oprani

  • Objavljeno:
  • 1.12.2019

Kada je u pitanju čistoća, svežina i lepota doma, čisti i mirišljavi tepisi su pola posla. Zato vam pružamo nekoliko saveta koje treba da poštujete ako želite da vam tepisi uvek mirišu na svežinu i čistoću.

 

Danas se tepisi retko peru ručno, jer ljudi nemaju uslova za to, pa se pretežno nose profesionalcima. Preporučljivo je da to radite bar jednom godišnje, kao i da redovno usisavate tepihe svaka 2-3 dana. Ako imate ljubimce, usisavajte svakog dana i čistite češće.

 

Uz to, evo još nekoliko saveta koje treba da poštujete ako želite da vam tepisi uvek mirišu na svežinu i čistoću, kao da su tek oprani!

 

1. Pospite tepih sodom bikarbonom, kako biste "isterali" prljavštinu i uklonili neprijatne mirise. Nakon pola sata, temeljno usisajte.

 

 

2. Ako je tepih važan ili vam je u prostoriji velika vlaga, umesto sode koristite sirće. Poprskajte tepih sirćetom i ono će razgraditi prljavštinu i ukloniti neprijatne mirise.

 

3. Za čist tepih koji miriše baš po vašem ukusu, pomešajte šoljicu boraksa i 15 kapi omiljenog eteričnog ulja. Pospite po tepihu, ostavite da odstoji, pa usisajte.

 

4. Osveživač za odeću takođe ima dobar efekat ako želite mirišljav tepih.

 

5. Čak i kada temeljno usisate, neprijatni mirisi kućnih ljubimaca su vrlo uporni i dugo se zadržavaju. Kako biste ih uklonili sa tepiha, naspite u pola litre tople vode deset kapi eteričnog ulja peperminta ili dve kašike ekstrakta peperminta, izmešajte dobro, zatim poprskajte rastvorom tepih i ostavite da se osuši.

 

 

Bonus saveti 

 

• Ne koristite sapun za čišćenje tepiha, jer privlači prljavštinu, a nemoguće ga je potpuno skinuti s tepiha.

 

• Kad hrana padne na tepih, odmah je pokupite i očistite fleku koliko možete, da se ne bi skorila i da se u tepih ne bi uvukao ružan miris.

 

Izvor: stil.kurir.rs