PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 sjajnih ideja za elegantna uskršnja jaja

  • Objavljeno:
  • 25.4.2019

Isprobajte nove ideje i učinite ovaj Uskrs posebnim. Pružamo vam pet jednostavnih predloga kako da našarate i dekorišete jaja na originalan i elegantan način.

 

1. Jaja s dekorativnim perjem

 

Potreban materijal:

 

Bela jaja

Ukrasno perje

Lepak za dekupaž (Modge Podge)

Četkica

 

Način izrade:

 

Postavite pero na kuvano jaje i pažljivo nanesite četkicom sloj lepka za dekupaž preko pera vodeći račina o smeru nanošenja. Kada se lepak osuši, nanesite još jedan sloj lepka. Ukrasno perje možete pronaći u prodavnicama repromaterijala za izradu nakita ili drugih "uradi sam" projekata.

 

Foto: Frugal Mom eh

 

 

2. Cvetna jaja

 

Potreban materijal:

 

Vodene boje

Četkice

Voda

 

Način izrade:

 

Ako imate veštu ruku, možete se oprobati u oslikavanju uskršnjih jaja vodenim bojama. Skuvajte jaja sa belom ljuskom, zatim naslikajte cvetiće kombinovanjem različitih pastelnih boja i dobićete pravo malo umetničko delo. Sve što vam je potrebno su četkice, malo vode i boje.

 

Foto: Craftberry Bush

 

 

3. Jaja farbana u šlagu

 

Potreban materijal:

 

Kuvana jaja

Gusto umućen šlag

Prehrambene boje

Sirće

 

Način izrade:

 

Najpre uzmite prehrambene boje i pomešajte svaku po par kapi sirćeta. U umućen šlag dodajte obilniju količinu boja, a zatim blago promešajte šlag koristeći kašičicu ili čačkalicu. Stavite kuvana jaja u šlag i lagano ih zavrtite tako da budu cela prekrivena. Ostavite jaja u šlagu između 10 i 30 minuta, u zavisnosti od toga koliko želite da boja bude intenzivna. Na kraju jaja izvadite i ostavite da se osuše.

 

Foto: Only Deco Love

 

 

4. Jaja u svili

 

Potreban materijal:

 

Bela jaja

Stare svilene kravate, košulje, marame…

Bela tkanina (stari čaršav, majice, čarape…)

Kanap ili gumice

Voda

6 kašika belog sirćeta

Emajlirana posuda

 

Način izrade

 

Izrežite komad svilene tkanine, dovoljno veliki da prekrije površinu jajeta i ostane deo koji može da se zaveže. Okrenite lice tkanine ka jajetu, obmotajte ga i zavežite kanapom ili jačom gumicom. Jaje zatim umotajte u belu tkaninu i zavežite. Pripremljena jaja položite u emajliranu šerpu, nalijte vodi i dodajte sirće. Kada voda provri, smanjite jačinu i pustite da tiho vri 20 minuta. Izvadite jaja iz vode i kada se ohlade skinite maramice sa jaja.

 

 

 

 

5. Čipkana jaja

 

Potreban materijal:

 

Ofarbana jaja

Čipkani podmetači od papira

Makaze

Tanka četkica

Sporovezujući lepak

Bela tempera

 

Način izrade:

 

Jaja najpre ofarbajte u boje po želji. Upotrebite različite vrste čipkanih podmetača kao šablone pomoću kojih ćete našarati jaja. Makazicama isecite delove papirnog podmetača i pričvrstite komad po komad na jaje pomoću malo lepka koji se sporo vezuje. Tankom četkicom nanesite belu temperu oko šablona, trudeći se da šara bude što preciznija. Uklonite papir čim završite šaranje.

 

Foto: Urban Comfort