PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Vodič za preživljavanje letnjih vrućina u gradu

 • Objavljeno:
 • 19.8.2019

Talasi visokih temperatura, koji predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje, sve su češći u Evropi. Prekomerna upotreba klima uređaja, pogotovo u danima kada su temperature izuzetno visoke, može imati nepovoljne efekte – ali praćenje određenih smernica pomoći će vam da održavate unutrašnju temperaturu koja je prijatna za organizam.

 

Kao što verovatno primećujete i na sopstvenoj koži, Evropljani tokom leta sve češće moraju da se nose sa ekstremnim temperaturama: dugi toplotni talasi, koji nisu bez rizika po zdravlje, postaju sve učestaliji na kontinentu. Ako posmatramo poslednjih 500 godina, pet najtoplijih kontinentalnih leta zabeleženo je u zadnjih 15 godina, a rezultat ovog trenda su i brojni smrtni slučajevi – čak i tamo gde ih ne bismo očekivali, poput zemalja severne Evrope1.

 

Kako klima uređaji postaju sve potrebniji i rasprostranjeniji, postavlja se i pitanje njihovog izbora, ali i načina na koji ih koristimo. Nepravilna i prekomerna upotreba rashladnih uređaja može imati i nepovoljne posledice i stoga vam otkrivamo savete kompanije LG koji će vam pomoći da održavate unutrašnju temperaturu koja je prijatna za organizam, omogućiti da uštedite na računima za struju i učinite nešto dobro za našu planetu.

 

 

Saveti za korišćenje klima uređaja:

 

 1. Ako želite efikasnu i tihu klimatizaciju, izbegavajte prenosne klima uređaje.
 2. Uvek birajte uređaj sa rejtingom energetske efikasnosti od najmanje A+.
 3. Izbegavajte kupovinu opreme nepoznatog porekla. Neizvesnost njenog stanja i (ne)dostupnost rezervnih delova su nepotreban rizik, a ta vrsta opreme često je bučna i  nije energetski efikasna.
 4. Isključite klima uređaj kada niko nije kod kuće.
 5. Sa funkcijama pametne kontrole, rad klima uređaja se u svakom trenutku može regulisati daljinski, tako da se on koristi samo kada je to potrebno.
 6. Redovno čistite klima uređaj, a po potrebi i menjajte filtere, kako bi vazduh ostao čist.
 7. Ono što operater radi u kancelariji, vi radite kod kuće: kontrolišite i održavajte dobro stanje unutrašnjih i spoljašnjih jedinica klima uređaja.
 8. Nikada nemojte previše rashladiti sobu. Klima uređaj treba da bude podešen na temperaturu ne nižu od osam stepeni u odnosu na spoljašnju, jer je to odnos koji prosečno ljudsko telo može da toleriše.
 9. Izbegavajte direktan protok vazduha iz uređaja. Ne gledajte televiziju i ne spavajte tamo gde klima uređaj direktno duva.

 

Zašto je ovo važno?

 

Energetska efikasnost je ključna kako za zaštitu životne sredine, tako i za umanjenje svakodnevnih troškova električne energije.

 

Prosečna efikasnost kupljene opreme za klimatizaciju, na globalnom nivou, dostiže tek polovinu prosečne energetske efikasnosti uređaja dostupnih na tržištu, a samo jednu trećinu efikasnosti najbolje dostupne tehnologije u ovom polju2

 

Međutim, osim što je bitno da se klima uređaji koriste na ekološki osvešćen način, zdravstveni razlozi za njihovo racionalno korišćenje još su značajniji. Na primer – iako uključivanje klime do ledenih temperatura može biti veoma primamljivo tokom velikih vrućina, to svakako nije dobro ni za potrošnju električne energije, a ni za vaše zdravlje.

 

           

 

"Opšta je preporuka da razlika u temperaturi u zatvorenom prostoru u odnosu na spoljnu temperaturu ne prelazi 8-10 stepeni Celzijusa. Na ovaj način, telu se pruža prilika da se aklimatizuje", ističe Nenad Črnila, project manager za klimatizaciju iz LG Srbija. Osim toga, savet je da se unutrašnja jedinica postavi tako da hladan vazduh iz klime nema direktan uticaj na korisnike u klimatizovanim prostorijama.

 

Pažljivom upotrebom klima uređaja ne samo da izbegavate zdravstvene probleme, već i održavate optimalan nivo performansi svog organizma. Konkretno – ako je ljudima hladno, oni troše više energije na zagrevanje, tako da im ostaje manje energije za koncentraciju, razmišljanje i kreativnost.

 

Prema istraživanju koje su sproveli naučnici na Helsinškom tehnološkom univerzitetu3, ljudi su najefikasniji na temperaturama oko 22 stepena, a radni performans se pogoršava na više od 23-24 stepena.

 

 

1https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/06/europe-has-had-five-500-year-summers-in-15-years/

2 https://www.iea.org/futureofcooling/

3 https://escholarship.org/uc/item/45g4n3rv

 

Foto: LG