PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Vi birate novo NASA svemirsko odelo

  • Objavljeno:
  • 3.4.2014

Ljudi širom planete imaju jedinstvenu priliku da izaberu novo svemirsko odelo američke svemirske agencije NASA (Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija). U konkurenciji su tri prototipa nove generacije svemirskih odela, a glasanje je otvoreno do 15. aprila.

 

Prototip 1: Biomimikrija (Biomimicry)

 

Dizajn prototipa “Biomimikrija” odražava prirodno okruženje, pre svega svet okeana, i predstavlja spoj karakteristika raznih stvorenja koje je moguće pronaći na velikim dubinama. Na odelu se tako mogu zapaziti elementi koji podsećaju na krljušt riba ili reptila, izraženi su segmentirani nabori na ramenima, laktovima i kolenima, a preko gornjeg dela trupa se nalazi i fluorescentna žica koja posebno dolazi do izražaja u mraku.

 

 

Prototip 2: Tehnologija (Technology)

 

Prototip “Tehnologija” predstavlja omaž dosadašnjim svemirskim odelima, ali ih upotpunjuje nekim futurističkim elementima, pa predstavlja svojevrsni most između dizajna svemirskih odela prošlosti i budućnosti. Svetleće zakrpe i žice posebno dolaze do izražaja i pogodne su jer olakšavaju identifikaciju članova posade, a rotirajući ležajevi na odelu i skupljeni nabori dodatno olakšavaju kretanje i mobilnost.

 

 

Prototip 3: Trendovi u društvu (Trends in Society)

 

“Trendovi u društvu” predstavlja pokušaj da se dizajnira svemirsko odelo koje će u određenoj meri odražavati izgled svakodnevne odeće, pa se, primera radi, na ovom prototipu mogu prepoznati i neki elementi sportskih odela. Do izražaja dolaze i nabori, otvoren ležaj u kuku, kao i zakrpe od različitih stilova, što je evidentno ovaj model učinilo najpribližnijim pravim odevnim trendovima u društvu.

 

 

Ne propustite šansu da svojim glasom na zvaničnom sajtu NASA pomognete da baš vaš favorit bude novi naslednik čuvenih NASA svemirskih odela, koji će zvanično biti proglašen 30. aprila.

 

Foto: www.nasa.gov