PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Veštačka inteligencija: Kuda idu pametne mašine

  • Objavljeno:
  • 15.10.2015

Kontroverzna izjava čuvenog naučnika Stivena Hokinga za britanski "BBC" da bi razvoj veštačke inteligencije mogao da označi kraj ljudske rase podigla je na noge stručnjake u celom svetu.  Ovaj naučnik smatra da se postojeća primitivna forma veštačke inteligencije pokazala veoma korisnom, ali da bi stvaranje savršenih "mislećih" mašina, koje bi mogle da se mere ili čak da nadmaše čoveka, moglo da predstavlja pretnju čak i za opstanak čovečanstva.

 

Možda ta izjava ne bi odjeknula poput bombe da upozorenje nije došlo baš od stručnjaka koji silom prilika svakodnevno koristi osnovni oblik veštačke inteligencije.

 

"Medicina jednostavno nije bila u mogućnosti da me izleči, pa sam se oslonio na tehnologiju koja mi je pomogla ne samo da komuniciram, već i da živim", objasnio je naučnik zašto se odlučio da živi sa tehnologijom koja se bazira na veštačkoj inteligenciji. 

 

Iako je svima jasno da je trenutak kada će mašina prevazići čoveka ipak još uvek u relativno dalekoj budućnosti, veštačka inteligencija već uveliko napreduje. Neki tvrde u svoju korist, ne u našu. Među njima nije samo već spomenuti Hoking, već i šef "Google"-a za veštačku ineligenciju Demis Hasabis i predsednik "Microsoft"-a Bil Gejst, koji upozoravaju da čak ni instaliranje etike u mašine možda neće biti dovoljno, ali svakako predstavlja nadu.

 

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju časopisa "Kuća stil" br. 253.