PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Vespa postaje električna

  • Objavljeno:
  • 19.9.2018

Kako trend električnih vozila postaje sve popularniji, tako i jedan od najvoljenijih skutera svih vremena sada dobija svoju električnu verziju. Vespa Elettrica zadržala je stari prepoznatljivi dizajn, ali je i dobila nove elemente koji je ne čine samo modernim i atraktivnim, već i ekološkim i tehnološki naprednim vozilom.

 

Italijanski proizvođač Piaggio najavio je proizvodnju električnog skutera još 2016. godine, a zvaničnu premijeru Elettrica će imati na milanskom sajmu EICMA 2018 u novembru.

 

 

Lagana litijum-jonska baterija pokretaće Vespu snagom od 2 kW u kontinuitetu, a maksimalna snaga biće 4 kW. Kako tvrde iz Piaggio Grupe, ove performanse bi trebalo da budu superiornije u odnosu na tradicionalni skuter od 50ccm.

 

 

Da bi se baterija napunila potrebno je četiri sata, a punjenje se može vršiti i na veoma jednostavan način: dovoljno je da se kabl koji se nalazi ispod sedišta priključi na običnu zidnu utičnicu. Vek trajanja baterije je 1000 ciklusa punjenja, što znači da će sa jednom baterijom Vespa ukupno moći da pređe i do 100.000 kilometara.

 

Elettrica je prvenstveno namenjena gradskoj vožnji i stoga su ponuđena dva moda, Power i Eco kojim je moguće ograničiti brzinu vožnje na 30 km/h.

 

 

U proizvodnju će ući još jedna verzija električne Vespe – hibridni model X koji će moći da ponudi vozačima duplo duži domet, ukoliko im je 100 km sa jednim punjenjem malo. Hibridna verzija imaće i benzinski generator koji dopunjuje bateriju i produžava domet na 193 km.

 

 

Vespa Elettrica nudi i dobru povezanost putem nove verzije Vespine multimedijalne platforme, sistema koji povezuje pametni telefon sa skuterom.

 

 

TFT kontrolna tabla prikazuje notifikacije sa telefona o dolaznim pozivima i porukama, pored standardnog pokazivača brzine, nivoa baterije kao i koliko još može da se pređe kilometara sa trenutnim nivoom.

 

Elettrica će biti dostupna u sedam različitih boja, a u ponudi će biti i širok spektar originalne dodatne opreme.