PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Uređaj koji dezinfikuje garderobu pomoću ozona

  • Objavljeno:
  • 2.5.2020

Virusi i bakterije mogu dugo da opstanu na garderobi, a sada mnogo više nego ranije obraćamo pažnju na to. Inovativan uređaj koji staje u garderober mogao bi uskoro da nam olakša proces čišćenja odeće i to vrlo efikasno.

 

Italijanski studio "Carlo Ratti Associati" dizajnirao je uređaj za dezinfekciju koji koristi ozon za uklanjanje mikroorganizama sa garderobe. U roku od jednog sata, uređaj nazvan "Pura-Case" uklanja 98% bakterija i virusa sa tkanina.

 

 

"Pura-Case" predstavlja viziju kako bi budućnost posle korona virusa mogla da izgleda i na koje ćemo se sve promene morati da se naviknemo.

 

Napravljen od recikliranih materijala, "Pura-Case" je zamišljen privatne domove, kancelarije, restorane – i namenjen naročito ljudima koji su u čestom dodiru sa nepoznatim osobama.

Njegove male dimenzije omogućavaju da se postavi u ulaznom hodniku ili čak u ormar.  

 

 

Ozon, molekul koji se sastoji iz tri atoma kiseonika, često se koristi u zdravstvu i tekstilnoj industriji za dezinfekciju odeće, predmeta i prostorija.

 

"Pura-Case predstavlja alternativu uređajima velikih dimenzija koji se trenutno koriste u bolnicama. Ovaj uređaj donosi tu tehnologiju bezbedno u naše domove. On koristi ozon kako bi sterilisao odeću i smanjio potrebu za pranjem, a time i trošenje vode", objašnjava arhitekta Carlo Ratti.

 

 

Proces čišćenja započinje tako što se garderoba okači u uređaj koji prima dva odela, a pre uključivanja ciklusa pranja neophodno je zatvoriti kućište uređaja rajsferšlusom koji ne propušta vazduh.

 

 

Proces pranja se može kontrolisati preko panela na kućištu ili putem aplikacije na pametnom telefonu. Po završetku ciklusa, ozon, koji može biti štetan ako mu se izlažemo, redukuje se na kiseonik prirodnim procesom razlaganja, nakon čega je bezbedno otvoriti uređaj.

 

 

"Njegova uloga mogla bi da bude značajna u svetu nakon pandemije tokom narednih godina kada se vratimo našem nekadašnjem društvenom životu", zaključuje Ratti.

 

Prototip uređaja se trenutno proizvodi u fabrici startap kompanije Scribit u Torinu, i uskoro će biti lansirana kampanja za podršku proizvodnje preko Kickstartera.

 

 

Foto: Carlo Ratti Associati