PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Upoznajte magično ogledalo budućnosti

  • Objavljeno:
  • 10.2.2014

Tehnologija je odavno počela da osvaja svaki kutak naših domova, a u poslednjoj fazi i najprivatnije delove kao što je kupatilo. Najdalje do sada otišli su istraživači Njujork tajms laboratorije (The New York Times Lab), koji su dizajnirali pravo magično ogledalo. O njegovom potencijalu verovatno najbolje svedoči podatak da ga je prestižni magazin Tajm (Time) uvrstio na godišnju listu 50 najboljih inovacija.

 

Ovo interaktivno ogledalo je izrađeno od specijalnog polu-reflektujućeg stakla koje omogućava normalan odraz stvarnog sveta, ali se po potrebi pretvara i visokokvalitetni ekran za digitalnu grafiku. Zahvaljujući Majkrosoftovoj Kinect tehnologiji, ogledalo bez greške prepoznaje glas i skenira lice, detektuje fizičke signale i reaguje na usmene komande, što omogućava potpuno personalizovano korišćenje ovog ogledala.

 

Tako tokom jutarnjeg pranja zuba ili brijanja „ogledalo budućnosti“ možete koristiti za čitanje najnovijih vesti i gledanje video zapisa, za zakazivanje obaveza u svom kalendaru, ali i za surfujete internetom, online kupovinu ili korišćenje Fejsbuka i Tvitera. Posebno fasciniraju napredne mogućnosti ovog ogledala, koje vam nudi čak i skeniranje zdravstvenog stanja, pa će vam u slučaju pada fizičke aktivnosti sugerisati odlazak u teretanu, trčanje ili vožnju bicikla, ili pak više odmora u toku napornih dana.

 

Ni tu, međutim, nije kraj. Ukoliko vam je, primera radi, potrebno uputstvo za korišćenje određenog leka, dovoljno je da pakovanje stavite na policu ogledala i ono će očitati sve podatke i na ekranu ispisati jednostavno uputstvo. Ukoliko je lek dobijen ili kupljen na recept, bićete obavešteni čak i o prepisanom trajanju terapije i zakazanoj kontroli kod doktora.  

 

Ako se pitate zašto je baš Njujork tajms ponosni inovator i vlasnik ovog ogledala, odgovor je vrlo jednostavan. Ovakav rekvizit će svako poželeti u svom kupatilu, a na njemu će moći da čita i gleda isključivo sadržaje tog lista, pa se lako može zaključiti da će korist „Sive dame“ biti daleko veća nego početna ulaganja.