PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Top gadžeti i inovacije sa Dubai Design Week-a

  • Objavljeno:
  • 26.10.2016

"Dubai Design Week" predstavlja jedan od najnovijih i najambicioznijih događaja u svetu dizajna koji se ove godine održava od 24. do 29. oktobra.

 

Drugu godinu za redom, Nedelja dizajna održava se sa željom da se promovišu lokalni, regionalni i globalni talenti iz sfere dizajna, ali i namerom da se Dubai učvrsti na globalnoj sceni kao jedan od centara dizajna i mesto susreta internacionalne dizajnerske zajednice.

 


   USB punjač koji napaja vaš telefon energijom iz biljaka

 

   Ovaj USB punjač koristi energiju biljaka, a kompatibilan je sa većinom pametnih telefona čije          baterije može u potpunosti napuniti dva do tri puta tokom 24 sata. 

 


 

Uspeh prošlogodišnje Nedelje dizajna na kojoj je učestvovalo 150 dizajnera i prisustvovalo 23.000 posetilaca iz svih krajeva sveta, osigurao je da "Dubai Design Week" postane događaj koji će se održavati svake godine u oktobru.

 

Predstavljamo neke od  najinteresantnijih projekata koji su predstavljeni na Nedelji dizajna u Dubajiu.

 

1. Lampa koja prečišćava vodu

 

"Bottlelight" je sjajan izum koji je dizajnirao industrijski dizajner iz Kelna Christoph Kuppert. Spaja dve funkcije u jednoj napravi - osvetljenje i prečišćavanje vode, a prvenstveno je namenjena kamperima ili planinarima koji ostanu bez neophodnih zaliha.

 

Naprava funkcioniše tako što se posredstvom UV LED svetla uništi čak 99,9% bakterija, virusa i protozoa u jednoj litri vode za samo 60 sekundi.

 

 

Poseduje reflektor na dnu boce koji obezbeđuje pouzdan izvor svetlosti noću. Izrađena od aluminijuma i otpornog laminiranog stakla, "Bottlelight" je dizajnirana tako izdrži mnoge avanture.

 

 

 

2. Mikro turbina koja napaja uređaje

 

Lagana, kompaktna i prenosiva, "Micro Wind Turbine" je naprava za napajanje uređaja na izolovanim lokacijama, koju je kreirao Nils Ferber, student ECAL-a (Ecole Cantonale d’art de Lausanne) iz Švajcarske.

 

Mala turbina koju pokreće vetar funkcioniše bilo da je dan ili noć, teži ispod jednog kilograma, a može se sklopiti na veličinu štapa za planinarenje.

 

 

Nakon razgovora sa mnogim profesionalnim planinarima, penjačima, vođama ekspedicija, dizajner je saznao da se za napajanje uglavnom koriste solarni paneli, čiji rad, međutim, zavisi od količine sunčevih zraka. Turbina na vetar predstavlja odlično rešenje i već je dobila pozitivne kritike od profesionlaca.

 

Uređaj je za 40% lakši od svog najbližeg konkurenta i ima izvrsne performanse čak i pri slabom vetru.

 

 

 

3. Konvertor toksičnih algi u biogorivo

 

Fredrik Ausinsch kreirao je funkcionalan prototip plovila koje prikuplja višak algi iz mora i pretvara ih u gorivo, đubrivo, kozmetičke proizvode i još mnogo toga. "The Algae Sea Harvester" namenjen je za borbu protiv neuobičajeno velike količine toksičnih algi koje su se pojavile u Baltičkom moru.

 

Funkcioniše poput inovativnog drona koji "jede" i skladišti višak algi i na taj način smanjuje nivo toksina u moru, što utiče na bolju reprodukciju ribe i pospešuje razvoj turizma.