PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Top 5 kućnih tehnologija koje očekujemo u 2014.

  • Objavljeno:
  • 25.2.2014

Najveći IT giganti na planeti najavili su još tokom januara spektakularne premijere novih uređaja i gedžeta koje nas očekuju u 2014. godini, a prvi utisak je da konačno sledi povratak kućnih tehnologija na veliku scenu.

 

Tome u prilog govori i činjenica da su mnoge najveće kompanije na planeti poput američkog Intela kao specijalitete pripremile upravo kućne inovacije, koje će oduševiti čak i one koji nisu ljubitelji novih tehnologija. Kuća Stil vam predstavlja pet najboljih tehnologija koje ćemo koristiti u kući od 2014. godine. 

 

1. Pametna šerpa za kuvanje

 

Pravo iznenađenje za sve koji uživaju u kuvanju stiže već sledećeg meseca, kada će se na tržištu pojaviti prva pametna šerpa za kuvanje koja vam omogućava da zahvaljujući smart tehnologiji preko svog telefona u potpunosti kontrolišete temperaturu i vreme kuvanja. Očekivana cena je nešto veća od “obične” šerpe sličnog kvaliteta i iznosi oko 100 dolara.  

 

 

2. Digitalni ključ

 

U prvoj polovini ove godine na tržište stiže i "Godži pametna brava" (Goji Smart Lock), koja omogućava zaključavanje i otključavanje vrata mobilnim telefonom, ali i mnoge druge opcije koje će obezbediti veću sigurnost vašeg doma. Tako ovaj digitalni sistem zaključavanja može da slika svakoga ko pokuša da otvori vrata i pošalje vam upozorenje sa fotografijom na mobilni telefon, i to u realnom vremenu. Ova pametna brava ujedno omogućava da nekome omogućite pristup vašem domu uz pomoć tekstualne ili elektronske poruke (šifra), pa čak i da programirate tačno vreme njegovog dolaska.

 

 

3. Kolibri četkica za zube sa internet konekcijom

 

“Kolibri” (Kolibree) je prva četkica za zube sa internet konekcijom koja prati navike i pokrete tokom pranja zuba i analizira ih uz pomoć aplikacije za Android i iOS uređaje. Četkica sadrži senzore koji mapiraju dobro i loše četkane delove usta, a potom na osnovu kompletne slike upozorava na koje delove bi trebalo obratiti posebnu pažnju. Cilj je da se poboljšaju navike i sama tehnika pranja i da se na taj način unapredi kompletno zdravlje zuba. 

 

 

4. Pametno odelce za bebe

 

Zvuči neverovatno, ali najpoznatiji proizvođač kompjuterskih procesora na svetu definitivno će postati najbolji prijatelj roditelja širom sveta. Genijalna ideja počinje kada Intel uspeva da proizvede maleni kompjuter Edison veličine SD kartice, a potom ga ugrađuje u odelce za bebe “Mimo”. Ovo odelo uz pomoć mnogobrojnih senzora beleži sve podatke o stanju mališana, a roditelje obaveštava o svakoj bitnoj promeni direktno na pametni telefon, i to u realnom vremenu.

 

Štaviše, ovo odelo automatski zagreva bočicu mleka kad “oseti” da će se beba probuditi, a kada pogledate šta sve još može pametno Intelovo odelce biće vam jasno zašto će “Mimo” bez sumnje ekspesno postati najpoželjniji “rekvizit” i roditelja i beba. 

 

 

 

5. Kućni kardio holter

 

Za najbolji kućni gadžet namenjen zdravlju na najvećem sajmu potrošačke elektronike na svetu (CES 2014) izabran je kućni kardio holter pod nazivom “QardioCore heart monitor”, što je bilo dovoljno da se nađe i na našoj listi. Ovaj uređaj može da šalje EKG snimak uz pomoć aplikacije na Android i iOS uređaje, a lekarima omogućava i daljinsko praćenje rada srca. Na tržištu će se naći tokom leta ove godine, a očekivana cena je oko 450 dolara.