PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Tanjir koji svaku hranu pretvara u vašu omiljenu

  • Objavljeno:
  • 18.2.2015

 

Kada jedemo nezdravu hranu, to uglavnom činimo zbog primamljivog ukusa i mirisa koji imaju pozitivan efekat jedino na naš mozak, dok telo i zdravlje istovremeno trpi. Stoga se mlada dizajnerka Sorina Rasteanu dosetila kako da spoji lepo i korisno i mozgu pruži vrhunski ugođaj čak i dok jedemo zdrave namirnice koje nemaju tako stimulativan ukus i miris.

 

Ova dvadesetdvogodišnja dizajnerka iz Temišvara osmislila je komplet "SET TO MIMIC", sa kojim se plasirala u veliko finale konkursa za 2014. godinu koji organizuje "Elektrolux Design Lab" za studente dizajna i tehnologije iz svih krajeva sveta.

 

 

Komplet "SET TO MIMIC" uključuje tanjir, čašu i mikročip i dizajniran je tako da na čulnom nivou stvara ukuse i mirise po našoj želji i tako zdravu ishranu učini mnogo primamljivijom. Na taj način možete jesti voće, a imati utisak da jedete sladoled.

 

Tanjir i čaša imaju detektore materija koji omogućuju integrisanom kompjuteru da raspozna sadržaj hrane koju ste stavili na tanjir, a zatim i da vam ponudi listu drugih namirnica koje može da simulira. Zatim se mikročip od transparentnog gela zalepi na čelo, izabere jedan od proizvoda koji će biti imitiran iz liste koja je prikazana na ekranu tanjira, a nakon toga mikročip prima informacije dobijene iz tanjira ili čaše i stimuliše ćelije mozga tako da se prisete željenog ukusa i mirisa sugerišući da zapravo jedete ono što želite, a ne ono što je zaista u tanjiru.

 

 

Ako ste nekad probali nešto po prvi put i veoma vam se svideo ukus ili miris, možete tu informaciju da sačuvate na kompjuteru u čaši ili tanjiru putem bežičnog signala iz mikročipa na glavi. Čip prepozna moždani signal i pretvara ga u informaciju. Kompjuter, zatim, memoriše vaše mentalno iskustvo – miris i ukus zapamćen u mozgu i reprodukuje ga kada god pošaljete taj zahtev.

 

Ovaj koncept pogodan je kada kod kuće ne uspevate na napravite jelo koje ste probali na nekom putovanju, a može biti značajan i ljudima koji su alergični na namirnice koje vole za jedu ili se odlučuju za dijetu ili zdraviju ishranu.

 

 

U video zapisu koji sledi možete videti kako bi sve ovo moglo da funkcioniše i u praksi ukoliko "Electrolux" odabere baš komplet "SET TO MIMIC" kao projekat koji će sprovesti u delo, a sudeći po reakcijama onih koji su videli rešenje mlade Rumunke, taj scenario deluje sve izvesnije. A ako vam se svidela ova ideja, definitivno će vas oduševiti i prvi interaktivni šporet i ekološka kuhinja budućnosti.

 

 

Foto: electroluxdesignlab.com / yankodesign.com