PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Stiže 9D TV: kombinuje sliku, zvuk, dodir, miris i pet različitih ukusa

  • Objavljeno:
  • 12.5.2015

Istraživački tim sa Univerziteta Saseks u Brajtonu trenutno radi na razvijanju sistema nazvanog 9D TV, pomoću kojeg bi emocije bile generisane u proces gledanja televizije putem dodira, mirisa i ukusa. Tako će, kako najavljuju naučnici sa ovog univerziteta, ova tehnologija u potpunosti promeniti način na koji gledamo filmove, ali i televizuju uopšte.

 


   Stiže nova era smart telefona - ekran na vašoj koži (VIDEO)

 

   Kompanija Cicret predstavila je prototip uređaja koji bi trebalo da zameni smart telefone, a mi          vam u otkrivamo sjajan video koji prikazuje kako će izgledati nova era pametnih telefona.

 


 

Tehnologija će biti bazirana na saznanju da se različite oblasti šake povezuju sa nastankom određenih emocija, a zahvaljujući tome naučnici planiraju da ih stimulišu jakim naletom vazduha i tako utiču na javljanje određenih emocija tokom gledanja televizije. Naučnici su uz pomoć tehnologije koju nazivaju "Ultrahaptics" već odredili oblasti ruke čijom bi stimulacijom izazivali različite emocije.

 

 

Plan je da se taj cilj ostvari tako što će specijalnim ultrazvučnim zvučnicima koji proizvode brzi protok vazduha biti stimulisane određene tačke na koži jer se na taj način može proizvesti osećanje sreće, tuge, uzbuđenja ili straha.

 

KUĆA STIL preporučuje: Hologrami postaju stvarnost (VIDEO)

 

Naučni tim će zatim upotrebom sličnih tehnologija, poput elektronske stimulacije jezika ili ispuštanja određenih supstanci u vazduh, pokušati da stimuliše i čulo ukusa i mirisa, i na taj način doživljaj tokom gledanja televizije podići na još viši nivo.

Rezultat svih tih stimulacija biće 9D TV, koja će kombinovati sliku, zvuk, dodir, miris i pet različitih ukusa, a na prethodno opisan način ujedno će stimulisati i javljanje određenih emocije kod gledaoca.  

 

 

Predavač na odseku za informatiku dr Marianna Obrist kaže da su dosadašnja istraživanja njenog tima već potvrdila da je sreću, tugu, strah ili uzbuđenje moguće izazvati bez fizičkog kontakta rukom sa drugim ljudima.

 

Tako, primera radi, kratki i oštri naleti vazduha na području oko palca, kažiprsta ili središnjeg dela dlana izazivaju uzbuđenje, dok se osećaj tuge može izazvati sporom i umerenom stimulacijom spoljašnjeg dela dlana i područja oko malog prsta.

 

 

O tome koliko ozbiljno je shvaćen ovaj poduhvat najbolje svedoči podatak da je krajem aprila 2015. godine Evropski istraživački savet dodelio milion funti istraživačkom timu Univerziteta Saseks, kako bi u narednih pet godina sproveo studiju koja će se baviti istraživanjem ukusa i mirisa.

 

TREND: Top 11 High-Tech gadžeta i uređaja za kuhinje budućnosti

 

U video zapisu koji sledi možete videti i kratku priču o izazivanju različitih emocija uz pomoć fizičkog kontakta rukama, koji će biti vrlo bitan za dalji razvoj televizije budućnosti.