PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Šta je digitalna amnezija i kako je sprečiti

  • Objavljeno:
  • 10.9.2015

Kada je jedan od osnivača modernog interneta i izvršni direktor kompanije "Google" Vinton Serf nedavno izjavio da nam se bliži "digitalno mračno doba", mnogi su bili, u najmanju ruku, zatečeni. Ne samo zbog "crnih slutnji", već i zbog toga što tako nešto dolazi, ni manje ni više, nego od čoveka sa samog vrha vodećeg IT giganta na svetu.

 

"A ko poznaje bolje digitalni svet od takvog čoveka?", pitali su se čak i oni koji su sve to uzimali sa velikom dozom rezerve. A onda, jedan događaj s kraja prošlog meseca pokreće lavinu pitanja. Na šta je Serf tačno mislio? Šta je, zapravo, "digitalno mračno doba"? Koliko je realno da se to zaista desi? I kada?

 

Prethodno spomenuti događaj odvio se u Belgiji, kada je priroda pokazala da je još uvek jača od tehnologije. Četiri groma su, naime, u kratkom roku udarila u "data centar" u kojem "Google" skladišti svoje podatke i izazvala nestanak struje i kvar u kojem je oštećeno više diskova. Kompanija je vrlo brzo preuzela punu odgovornost za ovaj incident i saopštila da je većina podataka povraćena, ali da je 0,00001 odsto trajno izgubljeno.

 

Možda ova cifra i ne deluje tako zabrinjavajuće iako su to podaci koji se odnose na milione korisnika širom sveta, ali saznanje da digitalna istorija, elektronske arhive, ali i podaci kojima baratamo svakoga dana mogu biti izgubljeni u sekundi čak i na najbezbednijim mestima na svetu deluje zastrašujuće.

 

Na šta tačno Serf upozorava? Šta je to zapravo "digitalna amnezija" i da li i vi već "bolujete" od toga? Zašto je istraživanje koje je ove godine sprovela kompanija "Kaspersky Lab" ostavilo svet u neverici? I kako se zaštititi od tzv. "Google efekta"? O svemu tome čitajte samo u septembarskom broju časopisa "Kuća stil".

 

A u aktuelnom broju vas očekuje još mnogo toga.  Naučite kako da oplemenite svoj dom uspomenama iz porodične foto arhive. Sjajno rešenje za prelep stan od 45m² u Nišu. Atraktivne peći koje greju i telo i dušu. Najlepši vrtovi 2015. Nikola Kusovac i Branko Nikolić otkrivaju kako enterijer menja ukus života i ljude čini boljim. Sve lepote prestonice Stefana Nemanje.

 

POTRAŽITE SVOJ PRIMERAK!