PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Srpski Archont najlepši bicikl na svetu

  • Objavljeno:
  • 18.9.2016

Britanski "BBC" proglasio je bicikl srpske kompanije "Ono Bikes" za najlepši bicikl na svetu za 2016. godinu.

 

"Archont" je ručni rad i prvi model mlade i perspektivne beogradske kompanije koju čine Saša i Marko Šćepanović i Sani Migati. Ovog dvotočkaša dugog tri metra krasi atraktivan dizajn zakrivljenih linija, za koji je zaslužan Saša Šćepanović.

 


   Prvi električni bicikl na solarno punjenje

 

   Integrisanjem solarnog panela u bicikl, italijanska kompanija LEAOS stvorila je prvi električni          bicikl koji se puni na sunčevu energiju. Moderan, atraktivan, namenjen za oba pola.

 


 

"Ovo je za nas do sada najprijatnije iznenađenje, najznačajnije priznanje i veliki podsticaj  za dalji razvoj, a naši novi modeli biće još  kvalitetniji, brži, udobniji  i atraktivniji. Osim potvrde da naš tim radi odlično, dobili smo i najbolju preporuku potencijalnim investitorima, pre svega iz Amerike i Zapadne Evrope", izjavio je izvršni direktor kompanije Marko Šćepanović.

 

 

"Archont" dolazi u dve verzije – sa ili bez električnog motora, a oba modela su dostupna u dve veličine M (2,6 m), L (2,8 m) i XL (3 m). Ram bicikla izrađen je od nerđajućeg čelika, u nameri da pored lepog izgleda bude i izdržljiv, a budući modeli bicikla će se izrađivati i od titanijuma i karbona.

 

 

"Kao bicikl, Archont je impresivan, ali sa baterijom smeštenom u lažni tank za gorivo i električnim motorom, postaje prelepo, neobično i brzo prevozno sredstvo", ocenio je David K Gibson iz BBC Autos.

 

 

"Arhont elektro" ima motor od šest kilovata, u ponudi su jače i slabije varijante, četvorostepeni manuelni menjač – uz dodatak rikverca – i šlumpf pogon, koji omogućuje pedalanje čak i pri najvećoj brzini od 80 kilometara na čas. U električnoj verziji pokreće ga litijum-jonska ili litijum fero-fosfatna baterija, jačine od 36 vati i 10 amper časa do 96 vati i 40 amper časa.

 

 

Baterija je u kućištu od ugljeničnih vlakana, metala ili poliestera. U zavisnosti od veličine, baterija omogućava da bicikl s jednim punjenjem pređe od 40 do 200 kilometara, bez korišćenja pedala.

 

 

"Archont electro" je jedinstven na tržištu električnih bicikala, a izdvaja se svojim dizajnom i tehnologijom. Cilj kompanije da se pozicionira u svetu kao jedan od ključnih brendova u e-bike industriji.

 

Biti "zelen” ubrzano postaje standard svakodnevnog života, a ova ideja je oduvek predstavljala srž koncepta bicikla. Ako se na bicikl doda snažan i pouzdan elektromotor, dobija se savršeno sredstvo održivog gradskog prevoza.

 

 

Kompanija namerava je da razvija proizvodnju elektromotora, kako bi bicikli u potpunosti bili srpski priozvod i da tehnologiju koju unapređuje ugrađuje i u druga električna vozila.

 

 

Foto: Mirko Nahmijas