PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Roboti najveća opasnost po čovečanstvo

  • Objavljeno:
  • 25.7.2018

Iako su rasprave po pitanju opasnosti koje sa sobom nosi veštačka inteligencija sve aktuelnije poslednjih godinama, po prvi put u istoriji pojavili su se i naučni dokazi koji potvrđuju da i te kako ima razloga da strahujemo od inteligentnih tehnologija. "I veštačka inteligencija može da sklizne u psihopatologiju", objavio je sredinom juna prestižni Masačusets institut za tehnologiju (MIT) najavljujući planetarnu raspravu o mašinama koje bi mogle da pokore celo čovečanstvo.

 

"Ne, nije reč o novom horor filmu - reč je o Normanu, prvoj veštačkoj inteligenciji (AI) koja pokazuje znakove psihopatskog ponašanja", preneli su svi vodeći mediji na svetu zaključke studije koju su sproveli američki naučnici, a koja bi trebalo da pokaže potencijalne opasnosti od ove tehnologije. Do sada su na ove opasnosti upozoravali neki od najvećih naučnika i inovatora na svetu, ali sada po prvi put postoje i egzaktni dokazi da roboti zaista predstavljaju potencijalnu opasnost po čovečanstvo.

 

Među prvima koji su upozoravali svet na jednu od najvećih opasnosti XXI veka našli su se čuveni britanski fizičar Stiven Hoking, suosnivač "Epla" Stiv Voznijak, kao i osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije "Spejs eks" i kompanije "Tesla motors" Ilon Mask koji već godinama veštačku inteligenciju opisuje kao "najveću egzistencijalnu pretnju po čovečanstsvo ". Da nije u pitanju samo "hir" ili "iluzija" pojedinaca, ali i da je već vreme da se pale alarmi na najuticajnijim mestima na svetu, potvrdilo je i otvoreno pismo koje je 116 svetskih lidera u industriji robotike i veštačke inteligencije uputilo Ujedinjenim nacijama tokom prošle godine.

 

"Treba hitno preduzeti sve neophodne korake kako bi se sprečio razvoj robota-ubica" jer "veštačka inteligencija predstavlja smrtonosno autonomno oružje koje preti da postane treća revolucija u ratovanju", upozorili su vodeći tehnološki lideri na planeti čelnike UN-a. "Nemamo mnogo vremena da delujemo. Jednom kada Pandorina kutija bude otvorena, biće teško zatvoriti je!"

 

 

"Zastrašujući robot Norman"

 

Da takav scenaro ne mora biti samo plod nečijeg preteranog straha već realna opasnost u bliskoj budućnosti potvrdilo je istraživanje koje su na MIT-u sproveli naučnici Pinar Janardag, Manuel Sebrijan i Ijad Rovan. Da bi ispitali realne opasnosti od veštačke inteligencije, oni su kreirali Normana, psihopatskog robota nazvanog prema liku ubice Normana Bejtsa iz filma "Psycho" Alfreda Hičkoka iz 1960.

 

Kompletan tekst pročitajte samo u štampanom izdanju časopisa KućaStil br. 283 i saznajte kako će izgledati špijunaža budućnosti, preko kojih uređaja smo najranjiviji i kako se zaštititi od sve većih online opasnosti koje dolaze. 

 

Časopis KućaStil možete naručiti na internetu preko stranice KućaStil PRETPLATA ili preko Novinarnice.

 

U istom broju očekuju vas i druge sjajne priče:

 

- TEMA BROJA: Vodič za savršeno potkrovlje: zlatna pravila za uređenje enterijera, odabir nameštaja, prirodno osvetljenje, izolacija i raspored elemenata.

- MADE IN SERBIA: Zavodljivi stan na Voždovcu i izvrstan penthaus na Dorćolu.

- NAJNOVIJI TRENDOVI u dizajnu outdoor nameštaja.  

- PLUTAJUĆA PORODIČNA KUĆA: Fascinantan dom arhitekte Pitsou Kadem.

- FUTURISTIČKA BIBLIOTEKA u Kini.

- GLOBTROTER: Očaravajući duh Lisabona.

- DIZAJNER GODINE: Upoznajte Marsela Vandersa. 

I još mnogo toga samo u najnovijem broju časopisa KućaStil. Potražite svoj primerak!