PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Robot koji samostalno dostavlja namirnice iz kupovine

  • Objavljeno:
  • 14.11.2015

Suosnivači "Skajpa", Janus Friis i Ahti Heinla, kreirali su pola metra visoke robote na šest točkova koje pokreće električna energija, dizajnirane da dostavljaju namirnice do vrata kupaca.

 


   Samoupravljajući Google automobili stižu na puteve

 

   Stiže nova era automobila. Samoupravljajući automobil koji je razvio Google dobio je zeleno            svetlo za testiranje na javnim saobraćajnicama i od leta stiže na gradske ulice i puteve                      Kalifornije.


 

Robote je dizajnirala je kompanija "Starship Technologies" koju su osnovali  Friis i Heinla s namerom da istraže kako roboti mogu da promene načine isporuke robe.

 

 

Roboti u obliku kola dizajnirani su da se kreću trotoarima brzinom 6,5 kilometara na čas i prenesu dve kese namirnica. Kupci mogu da prate kretanje robota u realnom vremenu pomoću aplikacije na smart telefonu.

 

 

Vozila se oslanjaju na integrisanu navigaciju i softver za izbegavanje prepreka, ali se njima može i upravljati daljinski po potrebi. Kada robot sa namirnicama stigne na odredište, samo vlasnik aplikacije može da ga otključa i preuzme namirnice koje se nalaze u skladištu ispod poklopca. Ukoliko se detektuje pokušaj krađe, robot automatski obaveštava policiju.

 

 

"Naša vizija se bazira na tri nule – nula troškova, nula utrošenog  vremena i nula uticaja na okolinu", kaže Heinla.

Kompanija "Starship Technologies", sa sedištem u Londonu, do sada je testirala robote u svojim prostorijama, ali planira javne probe u jugoistočnom Londonu sledeće godine.

 

 

"Amazon" je testirao mogućnosti dostave pomoću dronova, letećih robota koji dostavljaju pakete kupcima udaljenim do pola sata letenja. Kompanija "Flirtey" iz Sidneja već je pokrenula servis koji koristi "heksakoptere", robote koji dostavljaju čvrste predmete poput knjiga i takođe mogu biti praćeni putem aplikacije na telefonu.

 

 

Prema tvrdnjama kompanije "Starship Technologies", njihov robotizovan dostavljač košta deset do petnaest puta manje od konkurencije. 

 

Pogledajte video koji prikazuje kako ovi roboti funkcionišu u praksi. 

 

 

Foto: dezeen.com