PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prvi toranj koji prečišćava vazduh

  • Objavljeno:
  • 28.10.2015

Sedam metara visok toranj usisava i čisti 30.000 kubnih metara vazduha na čas, dok za to koristi struje koliko i bojler. Prvi takav toranj postavljen je u Roterdamu i trenutno je najveći vakumski čistač na svetu. Toranj je otkriven 4. septembra nakon uspešne kampanje na Kikstarteru za prikupljanje sredstava za finansiranje projekta.

 

Toranj je kreirao danski dizajner Dan Rosegard (Daan Roosegaarde), vlasnik dizajnerske firme "Studio Roosegaarde" koja okuplja deset dizajnera i inženjera. Ideja se rodila nakon njegove posete Kini 2013. godine kada se susreo sa problemom velike zagađenosti vazduha. Iste godine je i najavio plan za kreiranje prečišćivača vazduha koji prašinu pretvara u dijamante.

 

 

Toranj usisava zagađen vazduh poput ogromnog vakumskog čistača. Vazduh se zatim filtrira pomoću tehnologije koja prenosi pozitivno naelektrisanje na čestice prašine. Negativno naelektrisana elektroda privlači prašinu, a prečišćen vazduh se ispušta kroz ventile na šest strana tornja. Njegova patentirana tehnologija radi na sličan način kao prečišćivači vazduha u bolnicama.

 

"Vazduh oko tornja na udaljenosti do 25 metara je u proseku 60 procenata čistiji od vazduha u ostalim delovima grada", kaže dizajner. U zatvorenim prostorima procenat je još veći.

 

 

Nova istraživanja pokazuju da više od tri miliona ljudi godišnje umire pre vremena zbog zagađenog vazduha, a taj broj će se duplirati do 2050. ako se ne pronađu nova rešenja.

 

Dizajner ima ambiciozne planove za toranj koji je deo većeg plana za čistiji vazduh bez smoga. "On nije namenjen da bude samo lokalno rešenje za čiste parkove i igrališta." On se nada da će ujediniti vlade, nevladine organizacije, građane i celu industriju koja se bavi prečišćavanjem vazduha kako i cele gradove učinili čistim. Nakon Roterdama, toranj će biti postavljen u gradovima širom sveta uključujući i Mumbaj i Peking.

 

 

Prikupljene česice smoga koriste se za izradu neobičnog nakita. Prašina prikupljena iz 1000 kubnih metara vazduha kompresuje se i zaliva u kocku od smole koja se koristi kao ukras za prsten ili narukvicu. Nakit će se prodavati kao suvenir i simbol zagađenja vazduha, ali i borbe protiv zagađenja.

 

Ovo je samo još jedan od projekata ovog uspešnog mladog dizajnera koji je dizajnirao lotus kupolu, interaktivni autoput koji svetli u mraku o kojem portal kucastil.rs već pisao, ali i podijum za ples koji proizvodi energiju.

 

 

Foto: PimHendriksen.com / Studio Roosegaarde