PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prvi minibus bez vozača

  • Objavljeno:
  • 18.7.2016

"Local Motors" je postao poznat kada je 2015. predstavio automobil odštampan na 3D printeru. Godinu dana kasnije, ova firma u usponu proizvela je prvi samovozeći električni minibus - nazvan "Olli", koji može da preveze do 12 ljudi.

 

Opremljen LIDAR (Light Detection and Ranging) tehnologijom, kamerama i senzorima, zahvaljujući čemu automobil dobija informacije o svetu oko sebe, "Olli" je u stanju da samostalno pređe unapred zadatu rutu. 

 


   Izum koji bi mogao da reši problem avionskih nesreća

 

   Ukrajinski inženjer Tatarenko Vladimir Nikolajevič veruje da je osmislio savršen način da spase      putnike u trenutku avionske nesreće zahvaljujući putničkoj kabini koja se u slučaju nesreće              odvaja od aviona.  Vozilo teško 1,5 tona, za pogon koristi elektromotor koji proizvodi 30 kW i razvija 125 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Prema podacima proizvođača, "Olli" je u stanju da razvije za sada skormnih 20 km/h, i da pređe do 50 km, pre nego što se baterije isprazne.

 

Iako performanse možda na prvi pogled ne deluju ubedljivo, to je sasvim dovoljno za tip vozila koje bi se, na primer, koristilo u univerzitetskim kampusima, velikim hotelskim kompleksima, kao i za turističke obilaske znamenitosti u velikim gradovima. 

 

 

Prvi primerak ovog minibusa saobraća u američkoj saveznoj državi Merilend. Vožnju za sada nadgleda operater, koji je tu za slučaj nepredviđenih okolnosti. I dok se u svetu još uvek vode rasprave o zakonima koji će regulisati saobraćaj "automobila bez vozača" u budućnosti, "Local Motors" je saopštio da će preuzeti potpuno odgovornost za eventualni incident koji bi izazvao "Olli".

 

Do kraja godine kompanija će napraviti još jedno vozilo koje će saobraćati u Las Vegasu, dva minibusa za klijente u Floridi i četiri primerka koja će na put preko okeana, u Dansku.