PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prozor koji pomaže slepim osobama da osete pogled

  • Objavljeno:
  • 21.5.2018

"Feel the View" (oseti pogled) je fantastičan prototip pametnog prozorskog stakla koji kreira novi taktilni jezik namenjen slepim osobama. Zahvaljujući fotografiji, LED svetlima, veštačkoj inteligenciji i vibracijama, putnici mogu doslovno da osete okolinu kroz koju se kreću, tako što dodiruju staklo na automobilu.

 

A kako funkcioniše ovaj fantastičan uređaj?  Dizajneri automobilske kuće "Ford" i italijanska agencija "GTB Roma" sarađivali su sa startap kompanijom "Aedo", koja se specijalizovala za pomagala namenjena slepim osobama, kako bi kreirali uređaj koji emituje 225 nivoa vibracija na prozorsko staklo.

 

 

Kamera koja je ugrađena u uređaj najpre fotografiše pejzaž, a zatim se ta slika obradi u crno-belu. Svaka nijansa sive boje se konvertuje u vibraciju različitog intenziteta koja se produkuje na prozorskom staklu, omogućavajući na taj način slepim osobama da dodirom raspoznaju predele kojim putuju.

 

 

Osim taktilnog iskustva, slepim osobama je na usluzi i digitalni asistent koji pomaže da se slika koju osete što bolje razume. Asistent je povezan sa audio sistemom u kolima i tim putem daje opis predela, poput "planine prekrivene snegom".

 

 

Pogledajte kako funkcioniše ovaj pametan prozor u video zapisu koji sledi.

 

 

Foto: Ford