PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Proglašeni dobitnici Sony World Photography nagrada za 2015.

  • Objavljeno:
  • 23.4.2015

Stručni žiri najvećeg svetskog fotografskog takmičenja proglasio je na današnjoj gala ceremoniji u Londonu dobitnike "Sony World Photography" nagrada u profesionalnoj, otvorenoj i omladinskoj kategoriji. Ovogodišnje nadmetanje obeležio je rekordni broj prijava sa pristiglih 183.737 fotografija iz 177 zemalja, što potvrđuje da je reč o prestižnom foto takmičenju, koje pored priznatih umetnika, već osam godina zaredom okuplja i mlade talente fotografije iz celog sveta.

 

U profesionalnoj kategoriji pobedu je odnela serija snažnih slika koje u ulaze u srce ljudske tragedije pod nazivom "Kriza ebole preplavljuje glavni grad Liberije" (Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital), fotografa Džona Mura. Značaj ovih fotografija za rano otkrivanje epidemije ebole u Monroviji, epicentru smrtonosne bolesti, univerzalno je prepoznat, a njujorški fotograf je nagrađen i priznanjem L’Iris D’or (Zlatni iris), kao i sa 25.000 američkih dolara i najnovijom Sony opremom za digitalno fotografisanje.

U obrazloženju žirija istaknuto je da su Murove fotografije intimne i pune poštovanja, u potpunosti pokazuju surovost ljudskih života iskidanih nevidljivim neprijateljem i pomeraju nas svojom hrabrošću i novinarskim integritetom.

 

 

Nemački fotograf-amater Armin Apel je pobednik u otvorenoj kategoriji, a sa svečane ceremonije odneo je nagradu vrednu i 5.000 američkih dolara. Nagrađeni rad "Školsko dvorište" (Schoolyard) nastao je kada je Apel paraglajdujući fotografisao pejzaž nemačkog gradića Biberah na Risu.

 

 

Za najboljeg mladog fotografa proglašen je 19-godišnji student Jong Lin Tan iz Malezije, dok je Svetlana Blagodareva iz Sankt Peterburga kao studentski fotograf godine osvojila 35.000 evra vrednu Sony fotografsku opremu za svoj univerzitet.

 

Nagrada za izvanredan doprinos fotografiji otišla je u ruke čuvenom fotografu Elioru Ervitu. Nakon 60 godina karijere, Ervit je prepoznat širom sveta po svojim iskrenim, najčešće ironičnim crno-belim fotografijama svakodnevnice. Njegovi radovi, kao i fotografije svih ovogodišnjih pobednika, biće izloženi od 24. aprila do 10. maja u "Samerset Hausu", kulturnom srcu Londona.

 

 

Za spisak dobitnika u ostalim kategorijama i pristup galeriji fotografija za štampu, možete posetiti press.worldphoto.org. A ako ste ljubitelji dobrih fotografija, obavezno pogledajte i najlepše panorame sveta, ali i 9 trikova za savršene fotografije slavnog fotografa Nacionalne geografije.