PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Prečišćivač vazduha koji prašinu pretvara u dijamante

  • Objavljeno:
  • 23.6.2014

Mladi holandski dizajner i inovator Dan Rosegarde (Daan Roosegaarde) trenutno radi na novom projektu koji ima za cilj da očisti najzagađeniji grad na svetu – Peking, a način na koji to planira da uradi je apsolutno fascinantan.

 

Ideja je da se u parkovima ovog grada postave džinovski nano „prečišćivači vazduha” koji bi kao nekakvi električni usisivači usisavali zagađen vazduh. Pomoću potpuno bezbedne jonske tehnologije ovi uređaji bi punili čestice prašine pozitivnim nabojem. Čestice bi zbog uzemljenja padale na tlo, a uređaj bi izbacivao prečiščen vazduh u okolinu.

 

Trenutno se radi na prototipu ovakvog prečišćivača koji će kasnije biti postavljen u jednom parku u Pekingu. Na taj način će se dobiti oaza čistog vazduha u srcu najzagađenijeg grada na svetu.

 

Sam prečišćivač je toranj visok 4 metra koji se postavlja u središte parka i koji čisti prostor veličine 40 sa 40 metara. Laser ugrađen na ovom tornju pokazuje koliko je taj prostor očišćen od zagađenja (laserski zraci su vidljivi samo kada se odbijaju od čestica prašine u vazduhu).

 

 

Čađ i prašina koji se dobijaju kao rezultat prečišćavanja vazduha recikliraju se na licu mesta. Planirano je da se ostaci čađi provuku kroz ručne prese, i da na taj način crna prašina postane kamen koji će krasiti prstenje. Prstenje će se prodavati kao suvenir i simbol zagađenja vazduha, ali i borbe protiv zagađenja u Pekingu.

 

Od istog otpada će se praviti i ograničeno izdanje dizajnerskog  dijamantskog prstenja. Prikupljena čađ bi se stavljala u skupe mehaničke prese da bi se dobila neka vrsta veštačkih dijamanata. Autor projekta obećava da će ovakvo dijamantsko prstenje ipak zadržati nešto od svoje originalne pigmentacije i nada se da će od prodaje ekskluzivnog prstenja možda biti prikupljeno dovoljno novca za onoliko prečišćivača koliko je potrebno da se prečisti vazduh u čitavom Pekingu.

 

Priroda je poslužila kao inspiracija ovom mladom inovatoru. Biljka čudnog imena “pasji trn” takođe uklanja so i čestice prašine iz vazduha, a iz čađi koja se uglavnom sastoji od uglja dobijaju se dijamanti, simulirajući prirodni proces stvaranja dijamanata od uglja.

 

 

Dan Rosegarde je svestan da se na ovaj način ne može trajno rešiti problem zagađenja, ali ipak ovakvim inovativnim rešenjem želi da nas natera na razmišljanje. Njegov projekat u isto vreme pokušava da reši gorući problem simulirajući prirodne procese, a nus proizvod ovih procesa se reciklira da bi se dobio skupoceni dizajnerski proizvod pomoću kojeg će se obezbeđivati sredstva za sam projekat i koji će ujedno služiti kao opomena.

 

Nus proizvod procesa prečišćavanja se reciklira da bi se dobio skupoceni dizajnerski proizvod pomoću kojeg će se obezbeđivati sredstva za sam projekat 

 

Ovo je samo još jedan od projekata ovog uspešnog mladog dizajnera koji je dizajnirao lotus kupolu, interaktivni autoput o kojem portal kucastil.rs već pisao, ali i podijum za ples koji proizvodi energiju.

 

Tekst: Jasmina Jovanović

Foto: studioroosegaarde.net