PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pogledajte kako će izgledati vožnja letećim liftovima

  • Objavljeno:
  • 8.6.2014

Revolucionarni liftovi finske kompanije "KONE"  prvi put će biti upotrebljeni u Kraljevskom tornju (Burj al Mamlakah) u saudijskom gradu Džedi koji će biti završen 2018. godine i ujedno postati postati najviša zgrada na svetu sa neverovatnih 1000 metara visine.

 

Iako i danas postoje liftovi koji se kreću brže od 10 metara u sekundi, Kraljevski toranj će imati najbrži lift na svetu sa dve platforme (dabl-deker), i za razliku od drugih moći će „u jednom cugu“ da pređe do 660 metara visine.

 

Revolucionarna tehnologija se prevashodno odnosi na korišćenje novih kablova od ugljeničnih vlakana i "UltraRope" tehnologiju koja će jednoga dana omogućiti da liftovi voze bez pauze i do visine od 1.000 metara.

 

Direktor za visoke tehnologije finska kompanija "KONE" Santeri Suoranta kaže da se putnici u njihovim brzim liftovima neće osećati toliko uznemireno ili imati mučninu na putu ka vrhu, što je prva pomisao kada se saznaju mogućnosti ovih liftova.

 

„Glavni faktori o kojima treba razmišljati su vertikalne i lateralne vibracije, buka i promena pritiska. U našim najnovijim liftovima, obezbedili smo da svi ovi elementi budu izbalansirani što je bolje moguće, kako bi se stvorio što prijatniji osećaj tokom vožnje“, objašnjava Suoranta i dodaje da je na osnovu istraživanja ove kompanije utvrđeno da je brzina od 10 metara u sekundi još uvek nivo koji može biti prijatan za vožnju.

 

Pogledajte video i saznajte kako će izgledati vožnja ovim liftom u najvišoj zgradi na svetu 2018. godine.