PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pogledajte kako će izgledati let u providnim avionima

  • Objavljeno:
  • 15.8.2014

Kompanija "Technicon Design’s" iz Francuske osmislila je futuristički "providan" avion pod nazivom “IXION”, u kojem će spoljne kamere prenositi snimke okruženja i prikazivati spoljašnji prostor u realnom vremenu.

 

Kamere su montirane na trupu i na krilima i u realnom vremenu šalju neometane sveobuhvatne spoljne slike na fleksibilne ekrane koji pokrivaju unutrašnje zidove ovog aviona.

 

Krov će takođe biti od posebnog materijala, pa će umesto uobičajenih malih prozora kroz koji ne možete imati savršen pogled na oblake i zemlju od koje se udaljavate dok polećete, ovaj koncept aviona nuditi magično iskustvo letenja, kao u avionu bez krova.

 

Displeji koji se koriste za predstavljanje neba i zemlje u ovim avionima mogu biti korišćeni za mnoge stvari, poput video konferencije u privatnim biznis avionima, mogu prikazivati slike koje nisu vezane za trenutno spoljno okruženje, ali i zabavne video snimke, filmove i slično. Štaviše, tehnologija nazvana “parallax barrier” omogućava više displeja na jednom ekranu, tako da putnici pored neverovatnog pogleda, mogu i da gledaju svoj omiljeni film ili da jednostavno nameste okruženje koje im se dopada.

 

 

Ovaj futuristički avion projektovan je za potrebe aero-mitinga “National Business Aviation Association Show", a zbog svog spoljašnjeg dizajna ovaj koncept aviona je osvojio Internacionalnu nagradu u konkurenciji jahta i aviona.

 

Direktor dizajna u "Technicon Design’s" studiju Garet Dejvis kaže da je njegov tim hteo da prikaže nešto novo i drugačije, ali opet nešto što nije fantazija.

 

“Došli smo do interesantne ideje o uklanjanju prozora iz kabine koristeći postojeću, i tehnologiju koja će se pojaviti uskoro, kako bi na što bolji način uspeli da prikažemo ono što se dešava oko nas dok letimo po nebu”, kaže Dejvis dodajući da će se putnici u ovom avionu mnogo prijatnije osećati jer će oko sebe non-stop imati panoramski pogled.