PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pametni robot - usisivač na testu Kuće stil

  • Objavljeno:
  • 12.5.2014

“Najbolji poklon za mene (naravno, pored najnovijeg telefona ili lap-topa) bio bi usisivač-robot koji bi sam počistio nered dok smo mi van kuće”, napisao je tehnički urednik našeg štampanog izdanja Miroljub Arsić u svom komentaru u 232/233. broju časopisa KUĆA STIL koji je, između ostalog, bio posvećen i pametnim tehnologijama.

 

I želja mu se ispunila. Bar na nedelju dana, jer je zahvaljujući predstavnicima kompanije LG u Srbiji dobio priliku da testira upravo najnoviji robot – usisivač ove kompanije.

 

 

Besprekoran u kancelariji

 

Smart Hom-Bot Square usisivač bio je apsolutno besprekoran u kancelariji. Očistio je sve bez ikakvih problema, čak obrisao mermer i laminat. Pohvalu zaslužuje i zbog činjenice da je gotovo nečujan tokom rada, tako da ne remeti pažnju i koncentraciju onih koji rade u istom prostoru.

 

Posebno se dobro pokazao u većim prostorima koji nemaju previše nameštaja i drugih detalja koji bi eventualno remetili njegovo kretanje. Ono što takođe treba istaći je i njegovo savršeno skreniranje prostora koje mu omogućava da očisti praktično svaki deo prostorije u kojoj se nalazi.

 

 

Istrajan u stanu

 

Kada je došlo vreme za testiranje u stanu, bilo je jasno da će izazov biti znatno veći zbog mnogo više nameštaja i prepreka koje je robot morao da savlada. Dva visoka vunena tepiha predstavljala su manji problem, zatim uske nogare stolica u trpezariji između kojih nije uspevao da prođe, mada je bio prilično “tvrdoglav” da to uradi.

 

Bez obzira na to, rezultati su bili više nego zadovoljavajući, posebno ako se ima u vidu da je bio verovatno na najtežem “terenu” sa kojim može da se susretne. Najveće poteškoće, dakle, stvaraju visoki tepisi i stolice sa vrlo uskim razmakom između nogara, ali uz malu pomoć ova ograničenja neće značajnije uticati na konačan rezultat. Pogotovo što uz pomoć daljinskog možete da mu definišete putanju koju neće nikako napustiti.

 

 

“Smart” karakter

 

Iako je već osnovna funkcija ovog uređaja bila dovoljna da pokupi naše simpatije, najviše fasciniraju sitni detalji koji najbolje svedoče o “smart” karakteru ove tehnologije. Nestvarno je delovalo gledati robota kako sam odlazi do punjača u trenutku kada mu je energija bila na izmaku i nakon punjenja potpuno sam nastavlja da čisti od mesta ne kojem je stao. Takvi detalji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pa čak ni kućne ljubimce o čemu svedoči i škotski terijer Atos koji je najburnije reagovao na “smart” karakter ovog robota.

 

Inače, LG smart usisivač napravljen je tako da čisti temeljno i efikasno zahvaljući Corner Master funkciji koja uključuje korišćenje dve dugačke četke, senzore za detekciju ćoškova, kao i specifičan oblik ovog jedinstvenog uređaja. Senzori za detektovanje omogućavaju usisivaču da mapira tačnu lokaciju u kući, kao i da se samostalno okrene nakon što dođe do ivice sobe.

 

 

Besprekoran u kancelariji, idealan za slobodan prostor i vrlo istrajan u nameri da očisti svaki delić stana čak i kada se suočava sa brojnim preprekama. Tako bi u najkraćem mogle da se sumiraju impresije o pametnom LG usisivaču. Ako volite tehniku, a ne uživate u svakodnevnim kućnim poslovima ili jednostavno nemate dovoljno vremena za to, ovaj robot usisivač svakako zaslužuje šansu.

 

Uotalom, ako je zaslužio dobru preporuku našeg kolege Arsića, inače vrsnog poznavaoca najnovijih tehničkih dostignuća, definitivno zaslužuje i vašu pažnju.