PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Otkrivena misterija najpoznatije fotografije ikada

  • Objavljeno:
  • 22.7.2014

Godinama se spekulisalo o tome gde je uslikana pozadina najpoznatije fotografije na svetu koja već 15 godina služi kao pozadina operativnog sistema Windows XP, a tek nedavno je konačno otkrivena sada već čuvena lokacija.

 

Iako se pretpostavljalo da je na fotografiji brdo u Irskoj ili Francuskoj, ili pak novozelandski pejzaž, u pitanju je ipak zeleno brdo poznatije pod imenom Blis, koje se nalazi u Kaliforniji, a ovu informaciju je nedavno otkrila kompanija “Microsoft” na Youtube-u. 

 

18 sjajnih destinacija, uključujući i Top 10 destinacija za 2016. Rezervišite odmah, putujte do 15. decembra. Broj mesta ograničen!

Posted by Kuća stil on Friday, 8 April 2016

 

Na snimku američki fotograf i autor čuvene fotografije Čak O'Rier objašnjava da ju je uslikao 1996. godine kada se vozio prema kući svoje prijateljice u okrugu Napa, na severu San Franciska. U jednom trenutku  tokom vožnje ugledao je fantastičan pejzaž i odlučio da zaustavi automobil kako bi ga ovekovečio, ne sluteći da će upravo to postati najpoznatija fotografija ikada.

 

"Trava je bila savršena i sunce je sijalo. Na nebu nije bilo ni nijednog oblačka, ali dok sam parkirao i postavio fotoaparat, oblaci su se pojavili. Napravio sam četiri snimka i to je bilo to", objašnjava fotograf koji je dugo radio za časopis “National Geographic”. 

 

Pet godina kasnije, ustupio je autorska prava na fotografiju Microsoft-u, a da nije znao šta će oni s njom učiniti. O'Rier se danas s osmehom priseća svih priča koje je čuo povodom svoje pozadine i u šali kaže “nije ni Francuska, ni Irska, već blizu moje kuće".

 

Celokupnu priču o najpoznatijoj fotografiji na svetu možete videti u već spomenutom video snimku kompanije “Microsoft”.