PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nove tehnologije koje će promeniti auto industriju iz korena

  • Objavljeno:
  • 3.9.2018

Tehnologija doživljava veliki broj promena i unapređenja u svakoj vrsti industrije, a automobilska industrija ni malo ne zaostaje u tome. Mobilni telefoni više ne služe samo za pozive, tako se i od automobila očekuje da pruže više od vožnje od jednog do drugog mesta. Zato automobilske kompanije u saradnji sa glavnim tehnološkim gigantima rade na unapređenju sigurnosti i komfora koji pruža sam automobil.

 

Automobilska industrija kakvu poznajemo sada teško da će preživeti još dugo novine koje su na pomolu. Veliki broj automobila danas, a očekuje se da će i u budućnosti još više njih, predstavlja pokretni digitalizovani centar za svakoga ko voli internet i funkcionalnost koju on nudi.

 

Veliki broj novih tehnologija se može naći u konceptima automobila koji svake godine razvijaju automobilski giganti. Veliki broj tih tehnologija se konstantno ubacuje u serijske automobile, u toj meri da je nekada teško i ispratiti tempo.

 

Zato vam donosimo priču o novim tehnologijama koje će auto industriju promeniti iz korena.

 

 

Povećana iskorišćenost energije i goriva

 

Automobilski brend Tesla je najveći začetnik pokreta u uštedi energije i zaštiti životne sredine koju sprovodi kroz proizvodnju električnih vozila koji mogu preći i nekoliko stotina kilometara jednim punjenjem. Prodaja električnih vozila postaje prava realnost za veliki broj stanovnika razvijenih zemalja. U 2017. godini prodato je čak 3 miliona električnih vozila, a očekuje se znatno veći rast tokom narednih godina usled velikih napora svih proizvođača automobila da proizvedu upravo ovakav automobil.

 

 

Tako su Volkswagen i General Motors nedavno uvrstili veliki broj modela sa električnim pogonom u svoju ponudu. Švedski proizvođač, Volvo, je objavio da će do 2019. godine svaki motor u njihovoj ponudi imati električni motor kao dodatak ili potpuno električni motor koji ga pokreće.

 

Ono što se pojavljuje kao velika prednost u korist električnih vozila je konstantno povećanje autonomije baterije jednog automobila koji su sposobni da pređu veliki broj kilometara jednim brzim punjenjem. Svakako da je to nešto što u velikoj meri privlači mnoge da kupe baš ove automobile. Takođe, cene ovih automobila su znatno niže pa je za pristojnu svotu novca moguće kupiti jednu električnu Tojotu, Hyundai ili Kiu.

 

 

Samovozeći automobili

 

Ova tehnologija je u pomolu i smatra se da je u velikoj meri razrađena, pa se već sada može reći da je veliki broj automobilskih kompanija uspeo da razvije ovaj sistem. Mnogi automobili danas već imaju neke sisteme koji služe kao asistent u vožnji, a neki od njih su automatsko kočenje u slučaju potrebe, senzor za praćenje trake na putu, kamere za parking i automobili koji se mogu sami parkirati.

 

 

Ipak, cilj je da se ova tehnologija razvije i da automobili sami voze do odredišta. Ovaj sistem ima veliki broj prednosti jer omogućava vozačima da bez napora dođu od jednog do drugog mesta. Razne su pogodnosti koje ovaj sistem može doneti, a krajnji cilj je i da automobili postanu javno vlasništvo i da svako u svakom trenutku može pokupiti jedan koji će ga odvesti na željenu destinaciju.

 

Ova tehnologija je nešto što definitivno zvuči jako zanimljivo, ali je ostalo još mnogo toga da se promeni i prihvati ovakav način života. Ono što je sigurno je da će ovakva tehnologija doneti osećaj življenja u nekom od naučno-fantastičnih filmova.

 

 

Biometrijsko otključavanje automobila

 

Nešto što smo poslednjih godina mogli videti kod velikog broja automobila je otključavanje bez ključa. Ovaj sistem radi sa jednostavnim sistemom senzora koji prepozna da se ključ nalazi u blizini, pa je moguće jednostavnim povlačenjem kvake otvoriti automobil i pokrenuti ga pritiskom na dugme.

 

Ono što se očekuje u bliskoj budućnosti je i korišćenje otiska prsta ili možda zenice oka za otključavanje vašeg automobila. Ovo zaista može poboljšati sigurnost automobila, a zapravo čini automobil jako ličnim. Ovakva tehnologija se nalazi u gotovo svim mobilnim telefonima današnjice, pa se ne vidi razlog zašto uskoro ne možemo videti nešto slično i u automobilima.

 

 

Buduće tehnologije mogu doneti veliki broj promena pa verovatno se tako nešto može dogoditi i kad su potrebni novi auto delovi. Sve navedene nove tehnologije su nešto što može biti bliska budućnost s obzirom na sve veći broj saradnji velikih umova iz tehnološke industrije.