PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nova generacija aviona stiže do 2030.

  • Objavljeno:
  • 27.4.2015

Dizajner i ljubitelj aviona Oskar Vajnals najnovijim konceptom futurističkog aviona "Progress Eagle" najavljuje novu eru putničkih aviona. Mnogi smatraju da je ovim konceptom nadmašio samog sebe jer je dizajnirao avion čije će motore pokretati tečni vodonik, a letelica će imati i solarne panele, kao i turbinu smeštenu na zadnjem delu.

"Najbolji aspekt Progress Eaglea jeste da generiše vlastitu pokretačku energiju i da je gotovo nečujan", tvrdi Vajnals. 

 


   Upoznajte prvi leteći automobil na svetu (VIDEO)

 

   Slovački inženjer Štefan Klajn osmislio je prvi leteći automobil na svetu kojim možete stići gde god      želite, tlom ili vazdušnim putem. Pogledajte sjajan video i upoznajte fantastični Aeromobil.

 Ova letelica mogla bi pružiti smeštaj za čak 800 putnika, a imala bi novu putničku klasu pod nazivom "pilotska klasa". Ona bi bila smeštena u nosu aviona koji bi pružao panoramski pogled uz mogućnost podizanja nivoa privatnosti u obliku malih soba za putnike. Pilotski kokpit bi se u tom slučaju nalazio iznad prostora za putnike. 

"Dvanaest sati leta pretvorilo bi se u vreme provedeno u nekom hotelu. To bi znatno smanjilo stres za vreme predugih letova", objašnjava Vajnals. 

Imajući u vidu da je reč o konceptu, Vajnals naglašava da je sva tehnologija potrebna za proizvodnju takve letelice još uvek nedostupna, ali ističe da već u ovom trenutku imamo 40 odsto upotrebljivih rešenja kada je u pitanju "Progress Eagle". Neka od njih već smo imali priliku da upoznamo u video zapisku koji prikazuje kako će izgledati let u providnim avionima

Stoga je Vajnals optimističan jer mogućnost za razvoj aviona vidi već u 2030. godini.