PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najsimpatičnija solarna elektrana na svetu

  • Objavljeno:
  • 9.7.2017

Kineska kompanija "Panda Green Group" pustila je u rad elektranu u obliku pande za koju mediji širom sveta s pravom tvrde da je najsimpatičnija elektrana na svetu. 

 

Solarna elektrana se nalazi u gradu Datung, provinciji Šansi, u severnoj Kini, a zvaničan naziv je sličan i imenu kompanije – "Panda Green Energy".

 


   Solarni krov stiže - jeftiniji od crepa

   

   Kompanija Tesla Elona Maska otvorila je prednarudžbine za svoj solarni krov koji koji bi trebalo da    košta 21,85 dolara po kvadratnom metru.

 


 

Elektrana je površine oko milion kvadratnih metara. Dizajn su postigli korišćenjem klasičnih crnih solarnih ploča, dok su beli paneli premazani tankim belim filmom koji propušta sunčeve zrake na solarne ćelije.

 

Trenutno je samo prva od planirane dve pande izgrađena, a njena trenutna snaga od 50 MW električne energije može da obezbedi struju za 8.000 domaćinstava. 

U planu je izgradnja još jedne manje pande, koja će pored dodatnih solarnih panela standardnog oblika doći do željenih 100 MW, što bi trebalo da bude dovoljno za 16.000 domaćinstava. 

Kompanija planira da se širi i na druge zemlje Azije, i da u narednih pet godina izgradi 100 panda elektrana. 

Kako bi pokrenuli globalnu primenu i razvoj zelene energije, UNDP i "Panda Green Group" 1. septembra 2016. godine započeli su promotivnu kampanju za pokretanje solarni postrojenja u obliku pande, a ovo je prva takva elektrana koja je puštena u rad u Kini. 

 

Pogledajte video i upoznajte solarnu elektranu o kojoj priča ceo svet.