PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Najlepši tramvaj na svetu

  • Objavljeno:
  • 28.7.2020

Ne samo što je privukao pažnju celog sveta svojim modernim izgledom, futuristički dabldeker nazvan Island donosi brojne inovacije koje će doprineti da se javni prevoz bolje prilagodi svetu posle pandemije koronavirusa.

 

Dizajnerski studio Ponti kreirao je koncept za električni dabldeker tramvaj futurističkog spoljašnjeg izgleda i kružne unutrašnje organizacije, koji se kreće bez vozača.

 

 

Inovativni dizajn osmišljen je tako da korišćenje javnog prevoza bude što bezbednije, što predstavlja veliki izazov u višemilionskim gradovima poput Hongkonga, gde je vrlo teško održavati neophodnu distancu.

 

Budući da se tramvaj kreće na električnu energiju i bez vozača, u unutrašnjosti vozila dobijeno je više slobodnog prostora za putnike, odnosno omogućeno je da se lakše distanciraju od drugih.

 

 

Putnici su raspoređeni radijalno po kružnim ostrvima koja se nalaze u centralnom delu na oba nivoa tramvaja – kako bi licima bili okrenuti jedni od drugih.

 

 

Drveni pultovi sa držačima postavljeni su duž prozora sa obe strane, pružajući bezbedno mesto putnicima da stanu i uživaju u pogledu na grad.

 

 

Još jednu novinu u dizajnu predstavlja vertikalna LED svetlosna signalizacija koja je postavljena s prednje i zadnje strane, u celoj visini tramvaja.

 

 

Arhitektura grada ostavila je snažan uticaj na dizajn tramvaja: zahvaljujući velikim staklenim površinama, moderni dabldeker skladno se uklopio u urbanu panoramu Hongkonga.

 

Tramvajske stanice dizajnirane su u istom maniru – svedene i futurističke, i otvorene sa obe stane tako da vazduh može slobodno da cirkuliše.

 

 

Foto: Ponti Design Studio