PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Nagrada A Design za interaktivnu rasvetu srpskog dizajnera

  • Objavljeno:
  • 1.5.2018

Dizajnersko rešenje "EnGo Smart Street Light" Vladimira Zagorca, industrijskog dizajnera iz Beograda, nagrađeno je na jednom od najprestižnijih dizajnerskih konkursa u svetu, A'Design Award, koji se održava u Italiji. Ovo rešenje nagrađeno je bronzanom nagradom u kategoriji urbanog mobilijara na konkursu na kojem svake godine učestvuje više hiljada dizajnera.

 

Približno 1,4 milijarde ljudi širom sveta nema pristup električnoj energiji ni uličnoj rasveti. Mnoga mesta su mračna i nesigurna, što umnogome ograničava njihovo korišćenje. Besplatna i čista energija je svuda oko nas, sve što treba je da je iskoristimo.

 

 

"EnGo" je pametna multifunkcionalna svetiljka koja za osvetljenje koristi sunčevu energiju i, po prvi put u svetu, kinetičku energiju dobijenu iz koraka prolaznika. Ovaj interaktivni element ulične rasvete ima Wi-Fi internet i omogućava punjenje mobilnih uređaja, pa poseduje potencijal da postane i centar okupljanja.

 

Instalirana je na nekoliko lokacija u svetu, a veliki međunarodni publicitet doživela je instalacijom u Las Vegasu, u okviru pilot projekta koji predviđa da ceo grad pređe na obnovljive izvore energije.

 

 

Dizajn rasvete inspirisan je prirodnim oblicima i različitim efektima svetlosti, čija je uloga da kreiraju opuštajuću i prilagodljivu atmosferu. Solarni panel postavljen je na zaobljenu usmerivu konstrukciju, koja svojim oblikom uspeva da optimalno iskoristi svetlost sunca tokom celog dana.

 

 

Sa donje strane ova konstrukcija je osvetljena LED trakama, čiju je boju svetla moguće menjati, animirati ili kontrolisati dostupnom aplikacijom preko mobilnog telefona. Na taj način "EnGo" pametna ulična rasveta korisnicima dozvoljava da kreiraju jedinstveni urbani ambijent.

 

Glavno osvetljenje daje standardni LED reflektor, a električna energija dobijena iz panela se sakuplja u baterijama smeštenim u klupu, i moguće je dalje proslediti električnoj mreži.

 

 

Na stub bandere je postavljen dodatni montažni element Charge Spot otporan na vandale, koji omogućava bežično punjenje do tri mobilna uređaja.

 

U kombinaciji sa senzorima pokreta, reflektore više "EnGo" bandera međusobno povezanih Wi-Fi konekcijom je moguće dimovati i time dodatno kontrolisati troškove pri eksploataciji.

 

 

Na banderama u čijoj okolini nema kretanja reflektori mogu sijati smanjenom jačinom, dok će registrovano kretanje vozila ili prolaznika povećati osvetljenje na njoj i okolnim banderama u pravcu kretanja.

 

Upotrebom različitih senzora (npr. za temperaturu, kvalitet i vlažnost vazduha) "EnGo" ulična rasveta se pretvara u pametni umreženi uređaj koji informiše i kreira savremena vizuelna okruženja.

 

 

Autor nagrađenog rešenja, Vladimir Zagorac, je docent i šef Odseka industrijski dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Ovo je njegova druga A'Design nagrada, posle prošlogodišnjeg koncepta modularne igračke "triX".

 

Poslednjih godina Zagorac je izradio nekoliko dizajnerskih rešenja u oblasti obnovljivih izvora energije, uključujući modularnu pametnu klupu, sklopivi reklamni punjač za mobilne uređaje i više rešenja solarne ulične rasvete. Proizvodi su, između ostalog, implementirani u Americi, Francuskoj, Austriji, Kuvajtu, Češkoj Republici, a neki od njih mogu se videti i u Beogradu.

 

 

Foto: EnGo Planet