PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Misterija lebdećeg broda (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 7.3.2021

Fotograf Dejvid Moris zabeležio je fotografiju broda u blizini Falmouta u Kornvolu na obali Engleske i izazvao veliko interesovanje javnosti širom sveta. 

 

Njegova fotografija na kojoj se vidi "lebdeći brod" postala je viralna na svim društvenim mrežama, a nastala je tokom uobičajene jutaršnje šetnje. Iako na prvi pogled deluje potpuno nestvarno, ofa fotografija posledica je iluzije koja se naziva "superiorna fatamorgana". 

 

Ova pojava dovela je do toga da broj koji plovi svojom uobičajenom maršutom deluje kao da lebdi iznad nivoa mora, a meteorolog Dejvid Brejn objašnjava da se "vrhunska fatamorgana" dogodila zbog "posebnih atmosferskih uslova koji razlamaju svetlost", kao i da je ona uobičajena na Arktiku, ali da se tokom zime može pojaviti u Velikoj Britaniji.

 

"Do superiornih fatamorgana dolazi zbog vremenskih uslova poznatih kao temperaturna inverzija, gde hladan vazduh leži blizu mora, a topliji iznad njega. Budući da je hladni vazduh gušći od toplog, on savija svetlost prema očima nekoga ko stoji na zemlji ili na obali, menjajući način na koji se udaljeni objekat pojavljuje", objašnjava Brejn, a prenosi BBC na srpskom.

 

"Superiorne fatamorgane mogu stvoriti nekoliko različitih vrsta slika - ovde se čini da daleki brod pluta visoko iznad svog stvarnog položaja, ali ponekad objekat ispod horizonta može postati vidljiv", zaključuje meteorolog. 

 

Kako sve to izgleda, pogledajte i u video animaciji koja sledi. 

 

 

Foto: Youtube screenshot