PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Koliko je Wi-Fi zaista štetan?

  • Objavljeno:
  • 12.6.2015

Možda govoriti o štetnosti bežične mreže u digitalnoj eri zaista deluje pomalo "pase". Možda je borba protiv neprekidne konekcije već danas postala borba protiv vetrenjača. Možda čak i savremeni život deluje nezamisliv bez "mreže svih mreža". A možda nas, pak, veliko otrežnjenje tek očekuje. Egzaktnih naučnih dokaza o štetnosti Wi-Fi veze po naše zdravlje još uvek nema, ali potezi kojima su najrazvijenije zemlje sveta otvorile 2015. godinu mogle bi da budu samo nagoveštaj velikih promena...

 

Francuska vlada je, naime, u februaru ove godine zabranila Wi-Fi u vrtićima i predškolskim ustanovama, a ograničila njegovo korišćenje u osnovnim školama. Nemačka vlada je i zvanično preporučila svojim građanima da na radnom mestu, ali i u svojim domovima, Wi-Fi izbegavaju kad god je to moguće. Vlasti Los Anđelesa su smanjile izloženost učenika ovoj vrsti zračenja čak 10.000 puta ispod dozvoljene granice koju je propisala američka vlada. Sve to je, međutim, po svemu sudeći samo uvertira za ono što se iz pojedinih istraživačkih centara još uvek samo nagoveštava.

 

A jedan od prvih zabrinjavajućih nagoveštaja došao je od danskog naučnika Ole Johansona, inače profesora na Odseku za neuronauku na institutu "Karolinska" u Stokholmu, koji tvrdi da Wi-Fi zračenje direktno utiče na povećanje stope mnogih oboljenja.

 

"Dozvoljene granice zračenja u svetu su, najblaže rečeno, sulude. Govorimo o vrednostima koje dosežu do 1.000.000.000.000.000.000 (10 na 18) puta veće vrednosti od prirodnog zračenja na koje se ljudsko telo adaptiralo tokom više od 100.000 godina. Vrhunac nastaje poslednjih godina jer smo izloženi neverovatnim nivoima veštačkih radiotalasa, koji imaju značajan uticaj na ljudsko i životinjsko zdravlje", tvrdi Johanson, upozoravajući pri tom da su posledice vrlo zabrinjavajuće.

 

"Spektar mogućih zdravstvenih problema je veoma širok, od tumora mozga i leukemije, preko iscrpljenosti, slabljenja memorije i koncentracije, pa sve do jednostavnog osećaja nelagode. Čak i elektromagnetno polje kojem smo izloženi pri svakodnevnoj upotrebi mobilnog telefona ometa ćelijske procese i uzrokuje poremećaj DNK, proteina, neurona i proces oksidacije. Uprkos tome, dozvolili smo da se 'elektrozagađenje' razvije do nezamislivih razmera", objašnjava Johanson, koji više od 30 godina istražuje efekte bežičnog zračenja.

 

 

Opširniju priču o štetnim efektima Wi-Fi zračenja, o tome zašto još nema naučnih dokaza, ali i o masovnim posledicama koje slede možete pročitati u junskom broju časopisa KUĆA STIL koji je na kioscima. I to nije sve. U istom broju vas očekuje i vodič "Kako se zaštititi od Wi-Fi zračenja u 5 koraka". 

 

 

Foto: Kuća stil