PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako ćete se vi grejati ove zime?

 • Objavljeno:
 • 19.11.2014

Ko namerava da se ove zime greje na struju najmanje novca će potrošiti ako bude koristio klima uređaje i TA peći, a najviše ako se bude grejao na kotao za centralno grejanje i razne grejalice, kvarcne peći, kalorifere, uljne radijatore i slična grejna tela. S obzirom na to da je cena struje u Srbiji i dalje najjeftnija u Evropi (0,08 evro centi) i da se prema poslednjim najavama neće menjati pre 1. aprila 2015. godine, dakle ne pre završetka grejne sezone, građanima će se isplatiti da koriste klima uređaj kako tokom dana, tako i noću kada je struja tri puta jeftinija.

 

Prema podacima “Agencije za energetiku”, najveći račun za troškove grejanja za narednu grejnu sezonu imaće domaćinstva koja koriste lož ulje, za čiju će nabavku morati da izdvoje 174.000 dinara, kao i ona koja koriste propan butan gas, koji će ih koštati 131.000 dinara. Građani koji će koristiti električnu energiju za različita grejna tela i kotlove za etažno grejanje, izdvojiće približno 106.000 dinara za ovu grejnu sezonu. Za grejanje gasom, troškovi stana od 60 kvadrata su dva do puta manji i iznose 56.300 dinara. Gotovo  iste  troškove  kao  za  gas  imaće  domaćinstva  koja  se  greju  na  pelet 55.200 dinara, ako se sagoreva u pećima konstruisanim za ovo gorivo, kao i građani koji koriste drvo za ogrev, čija je cena 5.800 dinara po kubiku.

 

Domaćinstva koja za grejanje stana koriste TA peći imaće takođe niže troškove, koji iznose oko 39.400 dinara, ali samo uz uslov isključivog korišćenja jeftinije noćne električne energije. Svako dopunjavanje peći tokom dana, korišćenjem skuplje struje, značajno uvećava ove troškove, tako da će dopunjavanje dve peći snage od po tri kilovata samo tokom dva sata dnevno uvećati troškove grejanja za oko 45 odsto.

 

Grejanje klima uređajima je za manje stanove najbolji izbor grejanja, pa tako klima uređaji sa standardnom Inverter tehnologijom, koji mogu da zagrevaju kuće i stanove i pri spoljnoj temperaturi do 10 stepeni Celzijusovih ispod nule. Najbolji proizvođači imaju uređaje koji mogu efikasno grejati i do -15 stepeni Celzijusovih spoljne temperature. LG na domaćem tržištu plasira uređaj koji može raditi do -25 stepeni Celzijusovih. Na jedan uloženi kilovat čas daju 3,5 kilovata električne energije. Poređenja radi, kod kotla koji se takođe greje na struju ovaj odnos je jedan prema jedan. Dakle, grejanjem na klima uređaje utrošiće se tri puta manje struje nego kod zagrevanja kotla, što će se naročito očitati na računu za struju.

 

 

Zahvaljujući tome što klime za grejanje i hlađenje rade po principu toplotnih pumpi omogućavaju veću efikasnost i više „grejanja“ od potrošene struje. Inverter klima uređaji konstruisani su tako da rad kompresora prilagođavaju postignutoj temperaturi. U početku klima uređaj radi punim kapacitetom, da bi se kasnije, kako se više približava zadatoj temperaturi rad, potrošnja i broj obrtaja smanjio, čime se postiže ogromna ušteda u odnosu na konvencionalne modele, koji sve vreme rade punim kapacitetom. Na ovaj način Inverter klima uređaji, ne dozvoljavajući velika odstupanja od zadate temperature, pravi značajne uštede.

 

 

Primera radi, ako se manji stan, od 25 do 35 kvadrata, greje Inverter klima uređajem, za grejanje će se potrošiti od 8 do 15 kilovata dnevno pri veoma niskim spoljnim temperaturama. Za temperature oko nule ova potrošnja će spasti ispod 10 kilovata, što znači da će cena za mesec dana biti oko 300 kilovata struje, što spada u najjeftiniju zelenu zonu. Sa druge strane, bilo koji drugi način grejanja na struju će sa jednim kilovatom zagrejati maksimalno 10 kvadrata stana.

Čak i stanovi od 60 kvadrata za grejanje mogu koristi Inverter klima uređaje, ali će im za zagrevanje ove površine stana biti potrebna dva grejna tela. Računica pokazuje da dva klima uređaja sa potrošnjom od 300 do 450 kilovat časa, i u najhladnijim danima mogu biti racionalno rešenje. Ova potrošnja znači da domaćinstva još uvek ne ulaze u najskuplju crvenu zonu, nego da je u jeftinijoj zelenoj i plavoj tarifi, pa će samim tim i računi biti niži.

 

Svakako velika prednost klima uređaja u odnosu na ostala grejna tela jeste i činjenica da ih podjednako efikasno možemo koristiti i tokom toplih dana. Takođe, osim što štede električnu energiju, ne treba zaboraviti i na ekološke karakteristike ovih uređaja. Neke od prednosti koje nude LG Inverter klima uređaji jesu i 3M filteri za vazduh koji efikasno prikupljaju štetan mikroskopski polen i sitne čestice prašine, dok specijalno razrađena tehnologija pomaže pri ukljanjanju alergena i virusa iz vazduha. Na taj način, LG klima uređaji znatno bolje i efikasnije štite vaše zdravlje, pogotovo kada je u pitanju filtracija vazduha, prikupljanje prašine, uništavanje bakterija i sterilizacija.

 

Foto: lg.com/rs

 • POVEZANI ČLANCI

 • PHOTO

  Oaza lepote: samoodrživa kuća u Samoboru (PLAN)

  Porodična kuća za odmor u Samoboru koja obuhvata sto dvadeset kvadratnih metara je vanserijski primer moderne arhitekture i ekološke svesti. Naime, ova  kuća, smeštena u prirodu i distancirana od gradskih gužvi, nema priključak na komunalnu infrastrukturu. U slavu samoordživosti!

  Saznaj više

  VIDEO

  5 kreativnih uređaja koje ćete odmah poželeti da imate u vašem domu (VIDEO)

  U današnjem svetu tehnologija nastavlja da napreduje velikom brzinom, a sa njom i aparati za kuću čija kreativnost ne poznaje granice. Stoga predstavljamo vam inovativne i multifunkcionalne uređaje koje ćete poželeti odmah da imate u vašoj dnevnoj ili spavaćoj sobi.

  Saznaj više

  Photo - Video

  U radionici magičnih svetova prvog pisca XXI veka

  Međunarodna književna kritika proglasila ga je "prvim piscem 21. veka" još 1985. godine, kada je bilo jasno da je svojim "Hazarskim rečnikom" Milorad Pavić književnost katapultirao u budućnost. Stvarao je u pravoj radionici i sanjaonici za proizvodnju čudesnih svetova u ulici Braće Baruh na Dorćolu i zaveštao ju je kao Legat svom rodnom gradu još 1992. godine.

  Saznaj više

  PHOTO

  7 trendova u ishrani koji su obeležili 2021. godinu

  Od mešanja stilova kuvanja do zdravih sastojaka, sa sigurnošću tvrdimo da će mnoge stavke sa ove liste postati stalni deo vašeg načina ishrane čak i posle 2021 godine. Koji trend ćete prvo probati? Pogledajte listu i inspirišite se.

  Saznaj više

   

  PHOTO

  Najveća zelena fasada

  Kao odgovor na sve izraženije klimatske promene, u srcu nemačkog grada Dizeldorfa nikla je neobična građevina: preko 30.000 biljaka prekriva fasadu petospratnog poslovnog objekta Kö-Bogen II, koji je projektovala nemačka arhitektonska firma Ingenhoven Architects.

  Saznaj više

  PHOTO, VIDEO

  5 savršenih futurističkih uređaja za kuhinju (VIDEO)

  Tehnologija stalno napreduje, a kuhinja je najbolje mesto gde se to može i videti. Novi uređaji postaju sve više dostupniji, a mi vam izdvajamo neke od njih koji izgledaju kao nešto što biste mogli zamisliti u svojoj kuhinji budućnosti.

  Saznaj više

   

  PHOTO

  Švajcarac koji je zbog Srbije žrtvovao sve

  “… možda s više idealizma nego vi volim vašu zemlju, od koje ne očekujem ništa, i jer sam joj žrtvovao sve ono što čovek može da žrtvuje. A znate dobro, što se čovek više žrtvuje za nekoga ili nešto, to mu je privrženiji”, ovako se “svojim” Srbima obraćao Švajcarac koji je Srbiju toliko zavoleo, da je zbog nje žrtvovao i uglednu profesorsku karijeru na Univerzitetu u Lozani, i imetak, i porodicu sa kojom je prekinuo svaki kontakt, jer je u Velikom ratu stao na srpsku stranu.

  Saznaj više

  PHOTO, VIDEO

  6 najboljih pametnih kućnih uređaja za 2021. godinu (VIDEO)

  Ljudi širom sveta se sve više prebacuju na upotrebu pametnih kućnih uređaja jer sa njima možete učiniti svoj dom automatizovanijim i boljim za život. Stoga vam predstavljamo šest proizvoda koji su dostigli vrhunac u svojoj popularnosti ove godine.

  Saznaj više

   

  PHOTO

  Najlepši restoran na svetu

  U najboljim restoranima sveta, hrana nije jedino što je važno. Zato je neobični restoran Garden Hotpot omogućio da svaki gost uživa u podjednako lepom pogledu na jezero okruženo eukaliptusovom šumom.

  Saznaj više

  VIDEO

  Pametni uređaj uz koji insomnija nestaje (VIDEO)

  Naučno je dokazano da naše raspoloženje zavisi od spoljašnjih faktora, usled čega su nastale brojne terapije poput onih sa svetlošću, aromama i zvukova. Ali šta se desi kada se ove tri terapije spoje u jedno i pomešaju sa tehnologijom?

  Saznaj više