PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Interaktivna rasveta u obliku cveta

  • Objavljeno:
  • 2.11.2015

Studio "HQ Architects" iz Tel Aviva instalirao je "Warde", četiri ogromne interaktivne skulpture na trg Valero u Jerusalimu koje "procvetaju" kada im pešaci priđu. Skulpture u obliku bulke donose živost i boju zapuštenom trgu i obezbeđuju osvetljenje noću, a hladovinu danju kada skulpture "procvetaju".

 


   "Drvo vetra" koje vam može zagrejati dom

 

   Iz daljine izgleda kao najobičnije drvo, ali ako bolje pogledate primetićete da je reč o agregatu        sa turbinama koji može da proizvede dovoljno energije da zagreje stan ili kuću.

 


 

Skulpture su postavljene u dva para, od kojih je jedan postavljen na ulazu u gradsku tržnicu, a drugi se nalazi u blizini tramvajske stanice. Bandere u obliku crnih stabljika završavaju se "tučkom" koji sadrži lampe i crvenim "laticama" od tkanine koje se izduvaju kada u blizini nema nikoga. Električna skulptura uz pomoć senzora reaguje kada se prolaznici ili tramvaj približe i naduva devet metara široke cvetove.

 

 

"Ovaj projekat je deo pokušaja uprave da se unaprede javne površine u centru grada i u ovom slučaju, poboljša loše stanje trga. Cilj projekta "Warde" nije da se bori protiv haosa, već da obasja urbani prostor šireći ova četiri elementa koji će kao nagoveštaj fantazije pomoći da se prebrodi realno stanje trga", objašnjavaju arhitekte.

 

 


   Stižu pametne Wi-Fi bandere

 

   Kada Philips i Ericsson udruže snage sve je moguće, pa čak i da ulična bandera postane                internet predajnik koji pri tom nudi gotovo savršeno LED osvetljenje. Ušteda energije i do 80          odsto i najbrži širokopojasni internet do sada.


 

Foto: HQ Architects