PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Inovacija budućnosti: Posuđe koje nikada ne treba prati

  • Objavljeno:
  • 2.6.2014

Švedski dizajnerski studio "Tomorrow Machine" proizveo je tanjire i šoljice od celuloze koje nikada ne treba prati. "Tomorrow Machine" je prototip ovog neobičnog posuđa napravio u saradnji sa istraživačkom kompanijom "Innvetia" i Kraljevskim institutom za tehnologiju u Stokholmu, a na zahtev švedske Federacije šumskih industrija.

 

Cilj ove inovacije je da pokaže mogućnosti i kvalitet novih materijala razvijenih na bazi celuloze, koji su veoma laki, izuzetno čvrsti, ali istovremeno vrlo savitljivi. Osim toga, ovo posuđe štedi resurse i novac jer ne zahteva ni vodu ni hemikalije koje se koriste tokom pranja na koje smo navikli.

 

“Naša vizija kao dizajnera je da stvorimo bolji svet kroz istraživanje, nove tehnologije i inteligentne materijale. Verujemo da je kreativnim korišćenjem nauke moguće stvoriti inovacije budućnosti”, kažu dizajnerke Hana Bilkvist i Ana Glansen, koje su tvorci ove inovacije, a specijalizovale su se za ambalažu hrane.

 

 

“Celulozna pulpa koja se koristi za izradu formira se u list, a zatim se zagrevanjem dalje oblikuje po želji. Materijal potom postane čvrst kao keramika, ali je daleko laganiji i ne lomi se pri padu”, objašnjavaju Bilkvist i Glansen tehnologiju pravljenja novog posuđa.

 

Da bi površina posuđa bila otporna na vodu, ali i na prljavštinu koristi se poseban premaz na posuđu koji je rezultat nove tehnologije koja imitira lotosov list kako bi stvorila superhidrofobičnu površinu. Zahvaljujući tom premazu, tanjire i šolje je nakon upotrebe dovoljno nagnuti i oni će se sami očistiti.

 

Ova inovacija neće samo olakšati život ljudi, već će pomoći i u zaštiti okoline jer štedi vodu, energiju i ne zahteva upotrebu deterdženta. To je potpuno nova tehnologija koja je i dalje u razvoju i nije još spremna za industrijsku proizvodnju, ali je sasvim izvesno da predstavlja jednu od značajnih inovacija koje će se naći u primeni u vrlo bliskoj budućnosti, navode inovatori iz studija "Tomorrow Machine".

 

 

Foto: tomorrowmachine.se