PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ikea lansira nameštaj za bežično punjenje uređaja

  • Objavljeno:
  • 3.3.2015

Švedska kompanija "Ikea" u aprilu predstavlja novu, pametnu liniju nameštaja – radne stolove, noćne ormariće, stone i podne lampe sa bežičnim punjačima za mobilne telefone i tablet računare. Kombinujući moderne tehnologije sa inovativnim dizajnom, "Ikea" je napravila korak napred i kreirala komade koji na savršen način spajaju formu i funkciju.

 

"Istražujući navike naših potrošača primetili smo da im najviše smeta nered koji stvaraju kablovi. Uz to, u stalnoj žurbi, nikada ne znaju gde im je punjač niti kada će im se potrošiti baterija. Zahvaljujući našem novom nameštaju, kablovi i punjači im više neće biti potrebni, a i brige će nestati", kaže načelnica sektora za rasvetu i bežično punjenje Žanet Skjelmos za britanski "Telegraf".

 

"Ikea" je u svoj nameštaj ubacila bežične jastučiće za napajanje mobilnih uređaja koji podržavaju Qi standard (Google, Nexus, Nokia Lumia, HTC, kao i Samsung Galaxy S6, koji će narednog meseca biti lansiran na tržište). Telefoni koji nisu Qi kompatibilni (iPhone i ranije verzije Samsung Galaxy S) takođe će moći da se pune i to pomoću VITAHULT navlake, koja će se prodavati u robnim kućama. 

 

Iako bežično napajanje nije preporučljivo na svakodnevnoj bazi zbog veka trajanja baterije, ponekad može biti veoma praktično. Kada ste u žurbi, odložite telefon na sto ili lampu i posvetite se drugim obavezama. Tačke bežičnog punjenja označene su upadljivim znakom X, koji se na zanimljiv način uklapa u celokupan dizajn proizvoda. Da biste ovaj nameštaj koristili ekonomično, preporučujemo da ga kombinujete sa sjajnim "uradi sam" rešenjima za punjenje gadžeta.

 

"Razvili smo pametna rešenja koja kablove čine nepotrebnim. Sada možete puniti nekoliko uređaja istovremeno, a vaš dom će ostati uredan i prijatan", objašnjava jedan od dizajnera nove kolekcije David Vahl.

 

Očekuje se da će nova generacija "Ikea" nameštaja biti vrlo popularna, jer pametni uređaji odavno osvojaju naše domove. O tome najbolje svedoči kompanija "Virlpul" (Whirlpool) koja je osmislila interaktivni šporet sa ekranom osetljivim na dodir, koji deluje i kao tabla za grejanje i kao ekran za komunikaciju na vebu. Ne zaostaje ni Britanac Džo Katan koji se pobrinuo za udoban san i kreirao krevet "Balluga" sa kompjuterskim podešavanjem kontura u skladu sa oblikom tela, vibrirajućom masažom i zvučnim sistemom za zabavu.

 

 

Foto: Ikea