PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

IKEA kuhinjski sto sam predlaže recepte za jela

  • Objavljeno:
  • 9.6.2015

Studenti tehnike osmislili su za švedsku kompaniju IKEA koncept interaktivnog kuhinjskog stola sa integrisanom pločom za kuvanje koji, osim što služi za pripremu i serviranje, sam predlaže recepte na osnovu namirnica na njemu.

 

Ideju višenamenskog digitalnog stola razvili su studenti Univerziteta Lund i Tehničkog univerziteta u Ajndhovenu zajedno sa dizajnerskim studijom "IDEO". Ovaj sto identifikuje namirnicu koju stavite na njega pomoću foto-aparata i tehnologije za prepoznavanje slika. Zatim će vam predložiti sa kojim namirnicama možete da je kombinujete, te vam na svojoj površini ispisati recept – korak po korak kako da spremite željeni obrok.

 

"Sto vidi namirnice koje stavite na njega i prepoznaje ih na osnovu boje, oblika i veličine. Nakon toga će predložiti koje se namirnice međusobno najbolje kombinuju i dati vam recept kako da ih spremite", kaže Ingrid Alenbah (Ingrid Allenbach), studentkinja Univerziteta Lund.

 

Interaktivni sto predstavljen je u Milanu kao deo projekta "Koncept kuhinje 2025" s ciljem da promoviše kuvanje i smanji količinu hrane koja se baca. "Želimo da pomognemo ljudima da svesnije koriste namirnice koje imaju i budu angažovaniji u pripremi hrane", ističe Ingrid.

 

Magnetni kalemovi integrisani unutar stola omogućavaju mu da deluje i kao indukcijska ploča, tako da će korisnici biti u mogućnosti da direktno kuvaju na drvenoj površini. Visina stola se takođe može  menjati i podešavati u skladu sa njegovom primenom.

 

 

"Reč je o višenamenskom stolu na kojem možete pripremiti namirnice, skuvati ih ili ispržiti i na kraju ih pojesti. Kuvanje se obavlja u posudi sa toplotnom izolacijom, tako da ne ostavlja tragove na drvenom stolu", objašnjava Ingrid.

 

Još jedna ideja predstavljena je u sklopu ovog projekta - "otvoren frižider". Umesto da hrana bude zatvorena u frižideru, studenti i dizajneri studija "IDEO" kreirali su indukcione police koje hlade kutije sa hranom postavljene na njima.

 

"Možete podesiti optimalnu temperaturu za svaku kutiju pojedinačno, u zavisnosti od toga šta se njoj nalazi. Na primer, riba i meso čuvaju se u znatno hladnijoj sredini od sira i mleka", kaže Ingrid.

 

Kutije imaju providne poklopce, tako da je hrana u njima vidljiva sve vreme, što će podstaći korisnike da je koriste i što manje bacaju. Prazne kutije se mogu isključiti kako bi se uštedela energija. "Najbolja stvar u vezi otvorenog frižidera je da hladi samo ono što se na njemu nalazi, tako da koristi manje energije od frižidera koje danas upotrebljavamo", zaključuje Ingrid.

 

Kako bi izašla u susret svojim potrošačima, IKEA je nedavno promovisala i novu liniju "pametnog" nameštaja – radne stolove, noćne ormariće, stone i podne lampe sa bežičnim punjačima za mobilne telefone i tablet računare.

 

Kompanija "Faltazi" predstavila je svoju viziju futurističke kuhinje - "Ekokook", koja nudi potpuno nova rešenja za preradu otpada i tečnosti u kuhinji, a istovremeno ne zaostaje ni za jednom modernom kuhinjom u pogledu ispunjavanja svih svojih uobičajenih funkcija. Otkrivamo vam i gadžete još nisu dospeli na tržište, ali koji će svakako promeniti naše aktivnosti u kuhinji.

 

Foto: IKEA