PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

IFA 2019: Samsung i Huawei predstavili telefone s ekranima na preklop

  • Objavljeno:
  • 11.9.2019

Na najznačajnijem svetskom sajmu potrošačke elektronike i kućnih aparata koji se održava od 6. do 11. septembra, IFA Berlin, proizvođači mobilnih telefona Samsung i Huawei predstavili su unapređene modele savitljivih telefona Galaxy Fold i Mate X. Otkrivamo neke od glavnih razlika između ova dva modela i kada će biti dostupni u radnjama.

 

Nastao 1924. godine kao Međunarodna izložba radija, sajam IFA u Berlinu danas predstavlja jedan od vodećih međunarodnih sajmova potrošačke elektronike i kućnih aparata.

 

Najpoznatiji brendovi sveta predstavili svoje inovativne tehnologije, proizvode i usluge, koji će postaviti nove standarde na svetskoj tehnološkoj sceni i dominirati na tržištu u narednom periodu. Sajam je okupio 1939 proizvođača i brendova koji su izlagali na 163.900 kvadratnih metara u dva izložbena prostora – "Berlin Exhibition Grounds" i "IFA Global markets".

 

Na ovom značajnom događaju i Samsung i Huawei predstavili su unapređene verzije svojih "savitljivih" telefona. Zahvaljujući inovativnim tehnologijama, ovi telefoni mogu da se rasklope u uređaj veličine tableta, s ekranom koji prikazuje sliku u kontinuitetu.

 

Huawei Mate X

 

Iako su oba telefona "na preklop", postoje interesantne razlike u tehničkim rešenjima. Za razliku od Mate X čiji ekran "obmotava" spoljašnje stranice uređaja, Galaxy Fold se otvara poput knjige da bi prikazao ekran u punoj veličini. Treći, manji ekran na Fold-u nalazi se sa spoljašnje strane.

 

Samsung Galaxy Fold

 

Način otvaranja je malo drugačiji takođe: dok je Fold dovoljno samo raširiti, Mate X poseduje dugme koje je potrebno pritisnuti da bi se omogućilo rasklapanje. Kada je ekran u tablet veličini, ne očekujte potpuno glatku površinu jer je spoj ipak vidljiv i opipljiv na oba uređaja.

 

Pogledajte još neke razlike u karakteristikama ova dva uređaja.

 

 

Najavljivan već nekoliko puta, Samsung Galaxy Fold je svoje prvo pojavljivanje imao početkom godine na MWC u Barselonu. Nakon ispravljenih problema s ekranom koji su odlagali njegovo puštanje na tržište, kompanija je na sajmu IFA objavila da će Fold najpre biti dostupan u Južnoj Koreji, a u ostale zemlje stizati od 18. septembra.

 

 

S druge strane, Huawei Mate X će u radnje doći sledećeg meseca. Zbog razvoja 5G mreže, ali i ekrana novih dimenzija izvršni direktor kompanije Huawei dao je programerima više vremena za prilagođavanje. Na odlaganje je takođe uticalo unapređenje karakteristika na Galaxy Fold-u, pa će nova verzija Huawei-jevog rasklopivog telefona biti opremljena sa Kirin 990 čipsetom, u odnosu na originalnu verziju koja je viđena na MWC 2019, a koju pokreće Kirin 980.

 

Samsung Galaxy Fold može se kupiti po ceni od 1800 evra, dok će za Mate X biti potrebno da se izdvoji 2300 evra.