PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Hologrami postaju stvarnost

  • Objavljeno:
  • 23.1.2015

Najveće iznenađenje velike Windows 10 prezentacije ima najmanje veze sa samim operativnim sistemom, jer je predstavljanje projekta "HoloLens" u potpunosti bacilo u drugi plan novi OS.

 

U pitanju je projekat kojim bi Microsoft od svakodnevnog života mogao da kreira impresivnu "unapređenu realnost", koja podseća na scene iz filmova naučne fantastike, a podrazumeva nove naočare koje su na pola puta između "Google Glass-a" i uobičajenih VR uređaja (uređaja za virtuelnu realnost),

 

Nova Microsoft tehnologija na kojoj se bazira ceo projekat dugo je i uspešno čuvana u tajnosti, a na njoj ovaj internet gigant radi poslednjih sedam godina.

 

 

Iako su pomamu za virtuelnom realnošću najavili mnogi prethodni projekti, kao što je "Oculus Rift", "HoloLens" izgleda kao mnogo prirodnije i šire rešenje, pa su tako video pozivi "integrisani" u vašim zidovima, scene iz "Minecrafta" su projektovane na nameštaju, možete čak da odete na Mars i iskusite nešto što nikada ranije niste probali, a tu je i mogućnost da gledate svet iz očiju nekog drugog (recimo: otac koji ćerki pomaže da promeni sifon na lavabou).

 

Unošenjem trodimenzionalnih holograma u svet oko vas, Microsoft HoloLens vam omogućava novi pogled na realnost koji može da kaže u šta gledate i razume šta govorite rukama i glasom. Microsoft HoloLens vas tako stavlja u centar kompjuterskog doživljaja, čime vam dozvoljava da kreirate, pristupite informacijama, uživate u zabavi i komunicirate na nove i uzbudljive načine.

 

Mogućnosti ove tehnologije u svakodnevnom životu, ali i u stručnim poljima takođe se čine beskrajnim, o čemu najbolje svedoči i kratak video koji sledi.

 

 

Korisnik "HoloLensa", kao što prethodni video prikazuje, vidi stvarni svet oko sebe u koji su umetnuti virtuelni delovi, koje projektuje takozvani HPU (Holographic Processing Unit), pa se tako u realni svet projektuju slike koje su "svetle, punih boja i odaju utisak čvrstih objekata". 

 

"Stvorili smo ovo uz malo sreće i vilinske prašine. Ovo je era holografske kompjuterizacije. Kada promenite način na koji vidite svet, možete da promenite svet koji vidite", poručili su iz Microsofta, navodeći da će hologrami postati praktični alati u svakodnevnom životu.

 

Specijalizovani časopisi "Wired" i "ArsTechnica" objavili su tekstove o kratkim iskustvima sa uređajem i oba su puna hvale za Microsoft-ovu tehnologiju.

 


"Prototip je neverovatan. On pojačava moći koje je doneo Kinect. Senzori zatrpavaju uređaj terabajtima podataka, koje obrađuju CPU, GPU i prvi HPU. Glavno dostignuće je uspeh da se prevari čovekov mozak, koji svetlo vidi kao materiju", piše "Wired", navodeći da će uz pomoć ove tehnologije sajberprostor biti svuda oko nas, računari će biti moćniji i sposobniji da obrade mnogo kompleksnije zadatke, a "kompjuterizacija" će se vršiti u fizičkom svetu. 

 

Odmah nakon otkrivanja novog Microsoft-ovog ljubimca čule su se i prve polemike - da li je u u pitanju perfektna  prezentacija, jak PR ili zaista ono što čovečanstvo čeka u ne tako dalekoj budućnosti. Novinari koji su imali priliku da učestvuju u mini testiranju nove tehnologije svoja iskustva su uglavnom opisivali rečima "magija" i "budućnost", a vi pogledajte kako je sve to izgledalo na samoj promociji i procenite ko je u pravu.

 

 

Ako vas zanima kako će izgledati i transformacija drugih uređaja u budućnosti, pogledajte kako će izgledati nova era smart telefona i kako izgleda aparat koji upravla svim drugim uređajima u vašem domu.

 

  Foto: microsoft.com / Youtube screenshot