PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Grejte se na drva, ali gospodski

  • Objavljeno:
  • 12.9.2017

Grejanje na drva i dalje je najpopularniji način grejanja u Srbiji, a mi vam otkrivamo kotao koji će premašiti sva vaša očekivanja i omogućiti vam da se grejete gospodski. 

 

Popularnost grejanja na drva i dalje je na veoma visokom nivou u Srbiji, a imajući u vidu visoke cene električne energije, kao i stanje s gasifikacijom zemlje koje je već godinama u zastoju, situacija po pitanju grejanja neće se u skorije vreme bitnije menjati.

 


10 najčešćih grešaka pri grejanju koje vas skupo koštaju

 

  Prilikom grejanja doma često pravimo greške koje dovode do rasipanja toplote i energije, a time i      do nepotrebno visokih računa. Predstavljamo grešake koje možete ispraviti jednim pokretom ruke.


 

Prva ljubav prema peletu počinje da jenjava

 

Grejanje na pelet dobilo je na popularnosti poslednjih godina. Reklamira se najčešće kao potpuno automatizovano, komforno i ekonomicno. Iskustva su, međutim, pokazala da pelet na našem tržištu nije uvek dobrog ili makar konstantnog kvaliteta. Osim toga, tokom oštrije zime, poput protekle, javljaju se i nestašice, koje su prouzrokovale i velika poskupljenja peleta. Kao posledica svega toga, prva ljubav tržišta prema peletu počela je da jenjava čim su se pokazali ovi veliki nedostaci.

 

 

"Gospodska" investicija u kotao na drva

 

Iako grejanje na drva i dalje predstavlja najpopularniji način grejanje u našoj zemlji, situacija sa grejanjem na drva u srpskim domaćinstvima u najvećoj meri nije na zadovoljavajućem nivou. Najveći broj korisnika i dalje poseduje primitivne kotlove ili ''peći'' niske cene, niske efikasnosti, jednostavne konstrukcije i primitivne regulacije.

 

Za razliku od običnih kotlova na drva, "Viessmann" pirolitički kotao "Vitoligno 100-S" (od 25, 30, 40, 60 ili 80 kW) radi drugačije: u ložišnom prostoru se drvo prvo osuši, zatim se bez prisustva kiseonika užari, ugljeniše i potpuno se pretvori u gas. Upravo taj "drveni" gas je ono što sagoreva drvo na najštedljiviji mogući način – čistim plamenom trošeći pritom 30% manje drveta nego ostali kotlovi.

 

 

 

"Vitoligno 100-S" je kotao koji se loži jednom dnevno, a čisti jednom nedeljno. Ovo je "gospodska" investicija iz još jednog razloga: pirolitički kotao "Vitoligno 100-S" je napravljen u duhu prepoznatljivog nemačkog kvaliteta – tako da nadživi kuću u kojoj je instaliran. Napravljen je od čelika debljine 8mm (najdebljeg u Evropi) i ima najveći vodeni prostor među uporedivim kotlovima na tržištu.

 

Pirolitički kotao uz pomoć svoje moćne automatike sam zna koliko toplote treba da proizvede u zavisnosti koliko je napolju hladno. A ukoliko se tom kotlu doda i akumulator toplote "pufer", nećete morati da ložite čak i do 2 dana, obezbeđujući pritom dodatnu uštedu od 10%.

 

 

Tri razloga da odaberete baš Viessmann pirolitički kotao na drva:

 

1. Zato što možete smanjiti troškove grejanja i do 50%, pa teško da ćete ikada zažaliti što ste se opredelili za tu investiciju. 

 

2. Zato što sprečavate da se nekoliko tona otrovnog ugljendioksida ispusti u atmosferu svake godine, što je slučaj sa grejanjem na ugalj, gas ili lož ulje, ovim rešenjem

 

3. Zato što je ovo "gospodska" investicija i pirolitički kotao uz pomoć svoje moćne automatike sam zna koliko toplote treba da proizvede u zavisnosti koliko je napolju hladno. Može se "koristiti" od 40-100% svoje snage, a vlasnik uopšte ne razmišlja o tome.

 

 

 

Kako funkcioniše piroliza

 

Pirolitička tehnologija je osnova za visokoefikasno i čisto sagorevanje modernih grejnih sistema na drva. U poređenju sa kaminom, gde jednom zapaljeno drvo potpuno izgori, u pirolitičkom kotlu drvo ne sagoreva direktno. Razlog za to je vazdušna struja koja struji preko nasloženog drveta. Ovim se obezbeđuje da se drvo u donjoj zoni drvene mase pod visokom temperaturom pretvara u gas i faktičko sagorevanje se odvija u posebno odvojenoj komori. Proces sagorevanja time postaje izvanredno efikasan i čist. Pošto drvo sagoreva odozdo, nove cepanice se lako mogu dodavati tokom procesa sagorevanja. 

 

 

Detaljnije o grejanju na drva saznajte na linku: GREJANJE NA DRVA