PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Google otkriva da li se solarni paneli isplate na vašoj kući

  • Objavljeno:
  • 24.8.2015

Google učestvuje u programu vrednom više od dve milijarde dolara koji se bavi obnovljivim izvorima energije. Ovaj pretraživač odlučio je da mapira količinu Sunčeve svetlosti koju prima svaki krov i tako pomogne ljudima da se odluče da li im se isplati da ulože novac u solarne panele. 

Projekat "Sunčani krovovi" nedavno je objavio online alat koji vam omogućava da unesete svoju adresu i saznate koliko prostora za solarne panele imate na svom krovu. Takođe, saznaćete i koliko sati godišnje sunčeva svetlost pada na vaš krov i koliko biste novca uštedeli na ovaj način. 

Ovaj projekat čak može i da preporuči veličinu solarnih panela koje bi trebalo da postavite na osnovu vašeg prosečnog računa za električnu energiju. Na osnovu toga, može da vam izračuna i koliko ćete uštedeti ako se priključite projektu. 

Google planira da naplaćuje uslugu posredovanja svim velikim kompanijama koje prodaju solarne panele tako da im naplati za sve kupce koji ih kontaktiraju putem projekta "Sunčani krovovi". 

Trenutno je ovu aplikaciju moguće koristiti samo u SAD-u, ali Google je već najavio proširenje aplikacije i moguće korištenje širom sveta.

 

 

Izvor: B92

Foto: Youtube screenshot