PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Google otkrio revolucionaran automobil koji sam vozi

  • Objavljeno:
  • 29.5.2014

Suosnivač najpoznatije IT kompanije na svetu Sergej Brin (Sergey Brin) predstavio je novi Google automobil, koji će oduševiti sve koji mnogo više vole da uživaju u vožnji, nego da aktivno upravljaju. Od korisnika se očekuje samo da odrede lokaciju na koju žele da dođu i pritisnu taster za pokretanje i zaustavljanje vozila, dok će sve ostalo uraditi sam automobil.

 

Ovaj dvosed neće biti u komercijalnoj prodaji, ali se Google nada da će se do ovog perioda naredne godine oko 100 prototipa ovog vozila naći na putevima.  Automobil se neće kretati velikom brzinom (maksimum je 40 km/h), ali je predstavljeni model zapravo samo osnovna verzija koja će biti unapređena u narednom periodu.

 

Čelnici kompanije žele da se ljudi što pre prilagode ovom automobilu, a trenutno se u njegovoj unutrašnjosti nalaze samo dva sedišta, pojasevi za sigurnost putnika, start/stop dugme i ekran na kome se bira destinacija.

 

Automobil je izrađen sa posebnim fokusom na bezbednost, pa je u njega ugrađeno mnoštvo senzora za sve moguće situacije, a zahvaljujući visokoj tehnologiji, senzori mogu da detektuju objekte na udaljenosti većoj od dva fudbalska igrališta i to u svim smerovima.

 

Google će testirati oko 100 ovakvih automobila tokom leta, a nakon toga će biti pokrenut i mali pilot program koji će trajati nekoliko godina.

 

Pogledajte kako se pokazao revolucionarni Google automobil i kako su reagovali oni koji su imali privilegiju da ga prvi testiraju.