PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Google Home: Pametni kućni asistent

  • Objavljeno:
  • 14.11.2016

Kompanija "Google" kreirala je svoj pametni kućni uređaj kao odgovor na veliki uspeh koji je kompanija Amazon postigla sa digitalnim asistentom "Echo".

 


   Amazon Echo: digitalni asistent koji će vas oduševiti

 

   Amazon Echo je uvek spreman, povezan i brz. Samo zatražite određenu informaciju, muziku,            vesti ili vremensku prognozu i Echo će reagovati u sekundi.

 


 

Baš kao i "Echo", "Google Home" je pametan uređaj kojim se može upravljati glasom, a služi kao personalni asistent i uređaj za zabavu. Pomoću njega se mogu kontrolisati i drugi pametni uređaji u kući poput "Philips Hue", "Chromecast" i "Nest" i na taj način putem glasa podesiti savršena temperatura ili osvetljenje u prostoriji.

 

Uređaj je opremljen softverom "Google Assistent" i aktivira se na jednostavnu glasovnu komandu "OK, Google". Može da podesi alarm, napravi listu za kupovinu, proveri saobraćaj na ulicama, prati isporuku paketa, proveri vaš kalendar, a pored ispunjavanja osnovnih zadataka, pruža i mogućnost inteligentnog dijaloga, poput Siri iz kompanije "Apple".

 

 

Ovom uređaju možete postavljati i pitanja, čak i kompleksna, a odgovore će potražiti putem pretraživača "Google". Možete zatražiti da proveri činjenice na Vikipediji, pa i da vam pročita relevantan deo web stranice.

 

 

Uređaj "sluša" pomoću dva ugrađena mikrofona, a zatim filtrira i izdvaja glas od drugih zvukova. U mogućnosti je da prepozna glas sa druge stane prostorije i uz umerenu buku. Na gornjem delu uređaja nalaze se četiri LED svetla i površina osetljiva na dodir preko koje se mogu izvršiti osnovne komande poput pojačavanja tona ili pauziranja pesme.

 

 

"Google Home" poseduje bazu koja je dostupna u više boja i materijala, poput metala ili tkanine, i na taj način je omogućeno da se uređaj u potpunosti uklopi u dekor prostorije. Ispod te baze, koju je moguće i menjati, nalazi se zvučnik preko kojeg uređaj komunicira ili pušta vašu omiljenu pesmu.

 

 

"Google Home" podržava "Google Cast" (bežična veza poput blututa koja omogućava povezivanje dva uređaja), pa je moguće strimovati muziku sa pametnog telefona ili kontrolisati muziku na drugim muzičkim uređajima koji podržavaju "Google Cast".

 

 

Za razliku od "Amazon Echo", "Google Home" ima mogućnost da kontroliše i sinhronizuje više uređaja. Ukoliko u domu postoji više "Google Home" uređaja, samo onaj koji vas čuje najbolje će primiti komandu kako ne bi došlo do preklapanja. Moguće je i upariti više uređaja i pustiti istu pesmu simultano u više prostorija.

 

"Google Home" se nalazi u prodaji po ceni od 129 dolara.