PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Evo zašto toplotne pumpe vazduh-voda osvajaju tržište

  • Objavljeno:
  • 17.10.2017

Toplotne pumpe vazduh-voda zbog brojnih prednosti i ušteda postaju sve popularnije u izgradnji i renoviranju kuća, stanova, ali i poslovnih prostora. Otkrivamo i zašto!

 

Efikasnost je postala vodeći trend kada je u pitanju industrija, zbog čega HVAC sistemi (za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju) postaju sve popularniji u izgradnji i renoviranju kuća i poslovnih prostora. U godinama iza nas, korisnici su mnogo pažnje pridavali pristupačnim cenama ulja i gasa, dok o energetskoj efikasnosti niko nije brinuo. Osim toga, u građevinskoj industriji bili su popularni objekti koji su potpuno odgovarali vremenu u kojem su građeni, međutim, sa pomeranjem akcenta na efikasnost, došlo je do preispitivanja i potrebe za odgovarajućom strategijom za korišćenje HVAC tehnologije.

 

Upravo tu na scenu stupaju toplotne pumpe vazduh-voda (Air to Water Heat Pumps – AWHP), čiji je režim rada sličan radu kotla, ali uz daleko veću efikasnost. Zapravo, u pogledu potrošnje električne energije, učinak je značajno veći od ulaganja. Graditelji novih kuća i kancelarija opredeljuju se zaugradnju toplotnih pumpi, a broj novih instalacija raste na godišnjem nivou, o čemu svedoče i prognoze Udruženja za istraživanje i informisanje o građevinskimuslugama koje očekuje se da se prodaja modela Monobloc poveća za oko 10 puta u odnosu na 2008. godinu do kraja 2017. godine.

 

S obzirom na to da će nova era biti posvećena podizanju ekološke svesti, kao i redukovanju potrošnje električne energije, sa ciljem smanjenja troškova, vlade mnogobrojnih zemalja takođe već savetuju i podstiču ugradnju ovih pumpi u nove objekte. Iako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ključ rada toplotnih pumpi vazduh-voda jeste apsorpcija toplotne energije iz spoljašnjeg vazduha, čak i pri temperaturama nižim od -20 stepeni Celzijusovih. Na taj način, zahvaljujući dobrom koeficijentu efikasnosti (COP), toplotna pumpa na iskorišćen 1kW električne energije može dati i do 3kW toplotne energije. Sa ovako dobrim rezultatima, jasno je zašto je u budućnosti prelazak na pumpe vazduh-voda gotovo neizbežan.

 

LG Therma V: Efikasno grejanje bez premca

 

Postavlja se pitanje šta je to što čini toplotne pumpe tako efikasnim? Ako pogledamo toplotnu pumpu vazduh-voda ThermaV, proizvod kompanije LG Electronics, utvrdićemo da nekoliko faktora doprinosi naprednim mogućnostima grejanja. Na primer, Therma V može raditi ispravno i na mnogo nižim temperaturama nego u normalnom sistemu grejanja, a BLDC kompresor koristi jak neodimijum magnet, čineći ga 8% efikasnijim od standardnog AC kompresora (kada se pokreće na 40Hz). Pored toga, pumpa za vodu je 65% efikasnija od konvencionalne, dok je izmenjivač toplote poboljšan za 28%. Performanse dodatno poboljšava dizajn, koji je optimalno prilagođen izmenama toplote.

 

                      

 

Redefinisanje energetske efikasnosti putem tehnologije invertera

 

Kako Therma V sistem napaja inverterska tehnologija kompanije LG, povećana je i energetska efikasnost. Inverter omogućava sistemu da funkcioniše sa minimalnom energijom, umesto rada na on/off režimu. Ovo praktično znači da, dok je temperatura prostorije daleko od željene, toplotna pumpa radi punom snagom, a kako se temperatura prostorije približava postavljenoj, intenzitet rada se smanjuje. Pored toga, BLDC ventilator Therma V pumpe nudi dodatnu uštedu energije do 40% kada radi na malim brzinama i 20% pri većim brzinama, u odnosu na motore naizmenične struje (bazirano na laboratorijskom testu, koji je sprovela kompanija LG).

 

                      

 

Pogodnost i fleksibilnost za instalatere i korisnike

 

Instalateri sada imaju više slobode i u samom dizajniranju sistema grejanja u zgradama uopšte. Fleksibilnost štedi više vremena i novca na duži rok, jer je sve lakše, kako projektovanje, tako i instalacija i održavanje. Na kraju krajeva, mnogo je lakše prilagoditi Therma V sisteme zgradi, nego adaptirati zgradu u skladu sa postojećim sistemom grejanja. Pored toga, diferencirana struktura koju čine koncept sve-u-jednom, zlatna zaštita i funkcije usmerene prema korisniku, poboljšavaju ugled profesionalaca i zadovoljstvo krajnjih korisnika.

 

                     

 

Pouzdanost i izdržljivost

 

Posvećenost kompanije LG ka poboljšanju kvaliteta proizvoda za grejanje je očigledna u procesu razvoja koji se ogleda u dizajnu pumpe Therma V. Da bi se osigurala pouzdanost proizvoda na ekstremno niskim temperaturama, testovi na terenu su sprovedeni u energetskim labaratorijama kompanije LG. U međuvremenu, kompanija procenjuje trenutnu tehnologiju i pronalazi načine za poboljšanje u svojim tehnološkim labaratorijama. Postoje čak i komore u kojima se pouzdanost i izdržljivost proizvoda rigorozno testiraju.

 

Kako se industrija pomera od kotlova prema pumpama, mnogo pogodnosti čini Therma V jednom od najefikasnijih i najštedljivijih sistema. AWHP pumpe već sada nas vode u novu eru sve manjeg uticaja na životnu sredinu i povećanu održivost.

 

 

Foto: LG